2013. augusztus 31., szombat

Mákos ördögpogácsa citromkrémmel töltve





Eszem ágában sem volt aprósüteményt sütni, pláne nem karácsonyit így nyár végén, de annyira megtetszett a Youtube-on látott recept, hogy rögtön lekörmöltem, és pár nap múlva elkészítettem. Darált mákkal készül, de mivel nem rajongok érte, dióval akartam helyettesíteni. Mégis, valamiért kíváncsivá tett a mákos verzió, és a boltban le is kaptam a polcról egy zacskónyi darált mákot. A Kutyafül azonban visított a diós változatért, ezért kétféle tésztát és krémet készítettem. Ez a sütike elnyerte a tetszésemet így mákosan is, főleg másnap ízlett különösen, de meg kell mondjam, ennek ellenére továbbra is a diós marad a kedvesebb. Viszont most már nem fogok fanyalogni, ha vendégségben valaki mákos sütivel kínál meg, kivétel, ha az a töltelékben van.
Citromkrémet idén nyáron főztem először, és akkor megfogadtam, hogy kipróbálok majd egy kicsit más lemon curd receptet is. Így most beváltottam az ígéretemet, és ebbe a sütibe nem a korábban elkészített citromkrémet használtam. Nekem az előző variáció kicsit mégis jobban ízlett, mert a mézet nem csípem annyira.







Hozzávalók 12 darabhoz: 

Tésztához: 
10 dkg búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (bio) 
10 dkg darált mák
10 dkg nádcukor
1 ek vaníliás cukor
1 nagyobb narancs reszelt héja
2 tojássárgája
20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj 

Töltelékhez: 
1 ek kukoricakeményítő
2 tojás
2 citrom leve
0,5-1 dl méz
5 dkg vaj

elkészítés:


  1. A liszteket a cukrokkal és a narancshéjjal elvegyítjük, majd hozzáadjuk a felvert tojássárgáját és a vajat, és tésztát gyúrunk belőle. Fóliával letakarva addig hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
  2. A krémhez a keményítőt a felvert, egész tojásokkal egy fém tálba tesszük, kézi habverővel simára keverjük, hozzáöntjük a citromlevet és a mézet, majd gőz fölé téve, folytonos keverés mellett krémmé főzzük. A végén hozzákeverjük a puha vajat is és kihűtjük.
  3. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt pedig előmelegítjük.
  4. A tésztát kis gombócokká formázzuk, tepsire sorakoztatjuk, picit ellapítjuk és közepükbe egy klopfoló nyelének végével mélyedést nyomunk. Ha a tészta reped, ujjainkkal elsimítjuk a repedéseket. Készre sütjük. Ha kicsit pirul, már jó is. A sütik közepe kicsit fel fog púposodni, de amíg forró, ujjunkkal lenyomhatjuk. Hagyjuk, hogy langyosra hűljenek.
  5. A kihűlt citromkrémet habzsákba töltjük és elosztjuk az ördögpogácsák mélyedéseiben. A krém tetejét reszelt citrom- vagy narancshéjjal díszítjük és már kínálhatjuk is az extra omlós ördögpogácsákat.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 15 perc







4 megjegyzés:

  1. Juj... én nagyon szeretem a mákos sütiket! Ez így citromkrémmel koronázva nagyon finomnak tűnik! :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, ha szereted. Igen, a citromkrémmel tök jól kiegészítik egymást. Majd egyszer próbáld ki.

    VálaszTörlés
  3. Mindenképp! :) Karácsonykor szerintem nagy kedvenc lesz!

    VálaszTörlés