2013. július 10., szerda

Pita darált hússal töltve, csípősen


 


Nagyon régen ettünk utoljára pitát, pedig imádjuk. Most, hogy egymás után több helyen is láttam, kedvet kaptam hozzá, és újfent elkészítettem, ezúttal kenyérlisztből, rozmaring nélkül. Annál is inkább időszerű volt megsütnöm, mert a napokban vettünk végre egy beépíthető elektromos sütőt gázos főzőlappal, és „muszáj” volt letesztelni, hogy jól működik-e. Alig bírtam kivárni, hogy kipróbálhassam az új „családtagot”, hiszen évek óta egy rissz-rossz tűzhelyet használtam, aminek a sütője alkalmatlan volt kelt tészták vagy sütemények sütésére. Mindig Anyához rohangáltam fel, és nála sütöttem szinte mindent. Ennek az áldatlan állapotnak most vége, mert a saját vadiúj, szuper sütőnk átment az első teszten – a pita nagyszerűen megsült benne. Már előre tudom, hogy más étel kapcsán is nagyszerűen fog vizsgázni. Éljen az új sütő!!! :)
Ági barátnőm sütőpapírral bélelt tepsiben süti a pitát, ami ugyanolyan jó módszer, mint ha csak simán rácsra tesszük, ahogyan én szoktam készíteni.
Ha a pitát később fogyasztjuk, mint ahogy a sütőben megsütöttük, akkor egy serpenyőben mindkét oldalát melegítsük meg (ekkor egy kis pírt kap), és már tölthetjük is.






Hozzávalók 2-4 személyre:

4 db pita 

Töltelékhez: 
35 dkg darált sertéshús
1 kis fej vöröshagyma
1 kis fej lila hagyma
4 gerezd zúzott fokhagyma
kevés mangalicazsír
őrölt fekete bors
1 csapott tk őrölt kömény
 

Kencéhez: 
4 ek tejföl
1 ek darált csípős paprika

elkészítés:


  1. A hagymákat megtisztítjuk, finomra vágjuk és egy serpenyőben a zsíron megdinszteljük.
  2. Hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, a borsot, a köményt és a sót, és hagyjuk, hogy az ízek egy perc alatt kioldódjanak.
  3. Rátesszük a húst és néha megkeverve készre sütjük. A tejfölt közben elkeverjük a darált csípős paprikával.
  4. A piták szélét egy helyen késsel levágjuk, a belsejüket megkenjük a csípős tejföllel, megtöltjük a hússal és tálaljuk.














2 megjegyzés:

  1. Nagyon cuki "buci-lufik" lettek! :D
    Hihetetlen jó dolog egy ilyen szuper szerkentyű! Emlékszem, anno én is odáig voltam, meg vissza! ...még most is imádom. :)
    Szóval éljen az új sütőőőő! Leld benne sok örömöd és készíts nekünk -és persze magatoknak- nagyon sok finomságot benne! ...és köszi ♥ ;)

    VálaszTörlés
  2. <3 Köszönöm! Bizony, most minden reggel, amikor kimegyek kávét főzni, megsimizem a tűzhelyünk kis buksiját, és vigyorgok, mert látom, mennyi finomság kerül majd ki a hasából. :) ...és szivi! ;)

    VálaszTörlés