2013. június 10., hétfő

Hannah banános sütije – Hannah Swensen titokzatos esetei nyomán










Nem szoktam banánt venni, mert ez a gyümi csak gyerekkoromban volt nagy sláger számomra. Pedig amúgy szeretem, de valahogy sosem kívánom kimondottan. A múltkor azonban hosszú idő után vettem pár darabot, és ananászos banánital készült belőle. Mivel maradt még itthon egy kis ananászlé, gondoltam, veszek még banánt, és készítek belőle egy újabb adag italt. Aztán mégse lett belőle semmi, viszont a banánok időközben a hűtőben is nagyon érettek lettek. Gyorsan kellett cselekednem, és amikor megláttam a könyves polcon a nemrég ajándékba kapott Süti Éden receptkönyvet, azonnal fellapoztam azt valami banános süti után kutatva. Szerencsére megtaláltam benne ezt a könnyen és gyorsan elkészíthető édességet, és azonnal hozzá is fogtam. Banános sütit úgy sem csináltam még soha. Alig bírtam kivárni a másnapot, mert előre tudtam, hogy nagyon fog ízleni. Így lett – ez a süti nagyon fincsi, ráadásul le is fagyaszthatjuk, mert akár 3 hónapig is eláll. Csupán fóliába kell csomagolni, és ha vendégek jönnek, csak kiolvasztjuk, és már kínálhatjuk is. Én étcsokival díszítettem, amit az eredeti recept nem ír, de szerintem a banános sütikhez nagyon jól illik.
A golyókat persze kisebbre is formázhatjuk, és akkor jópofa pici sütikorongokat kapunk, dupla annyit, mint amennyi nekem lett.









Hozzávalók 26 darabhoz:
 
12 dkg olvasztott vaj
20 dkg cukor
½ tk só
1 tojás
2 db érett banán
28 dkg liszt
2 tk sütőpor
20 dkg finomra aprított dió vagy pekándió
7 dkg kristálycukor a forgatáshoz (eredetileg 5 dkg, de az kevésnek bizonyult) 

Díszítéshez: 
15 dkg étcsoki

elkészítés:

  1. A vajat kávékiöntőben vagy egy kis lábasban nagyon kis lángon megolvasztjuk (a mikrózást nem javaslom), kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a cukrot.
  2. A tojást villával felverjük és elkeverjük a cukros vajjal.
  3. A banánt felkarikázzuk, villával pépesítjük és az előbbi masszához forgatjuk.
  4. A sütőport elvegyítjük a liszttel, kisebb adagokban a késes mixerben ledarált dióval együtt a banános masszához adjuk és alaposan összekeverjük.
  5. A tésztát háztartási fóliával letakarjuk és 4 órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  6. A kezünket megnedvesítjük, vagy gumikesztyűt húzunk rá és a ragacsos tésztából diónyi golyókat formálunk.
  7. A golyócskákat kristálycukorba forgatjuk, kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük egymástól min. 5 cm távolságra és kicsit ellapítjuk. (Amíg az első adag sül, addig a többi tésztát hűtőbe tesszük.)
  8. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, majd kb. 2 percig a tepsiben hagyjuk, ezután rácson kihűtjük.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: 10-12 perc














5 megjegyzés:

  1. Nagyon szép kis kekszek lettek! :) Szívesen megkóstolnám. A csoki szerintem is nagyon jó passzol a banános desszertekhez. :D

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! :) A csokis részét én ettem meg, a csoki nélkülit meg a Kutya, mert ő anélkül szereti.

    VálaszTörlés
  3. :D Jó kis "munkamegosztás"!

    VálaszTörlés
  4. :) Nagyon jó hír, hogy neked is tetszik! Köszi!

    VálaszTörlés