2013. február 5., kedd

Kakaós csavart csiga




A különböző gasztroblogokon hurrikánként söpör végig a csavart koszorú-láz. Legyen az fahéjas vagy kakaós, most mindenki csavar, és gondolom, gyönyörködik az eredményben. Én eddig csak a képeket néztem ámuló szemekkel, és fejembe vettem, hogy én sem maradok ki a csavarás-lázból, beállok a sorba és végre a maga teljes valójában, élőben gyönyörködöm ebben a szépségben.
Fahéjas koszorút akartam sütni, de az kakaós csavart csigává alakult át.
Az eredeti recept 2 koszorút javasolt, de látva a tészta mennyiségét, inkább 4 adagra hoztam ki. Utólag látom, hogy 6 db-ot kellett volna készítenem, és akkor kisebbek lettek volna, éppen elegendőek reggelire vagy uzsonnára.
Az előírt töltelékmennyiség szerintem túl kevés lett volna a 4 adaghoz, ezért szaporítottam. Javaslom, hogy miután a kakaós cukorhoz kevertük az olvasztott vajat, tartsuk azt meleg helyen, különben nagyon nehezen kenhető. A csavarás nem egy bonyolult dolog, ez nem is okozott gondot. Inkább a formára alakítás, ui. ez a 25-30 cm hosszú, csavart tésztacsík túl hosszúnak bizonyult ahhoz, hogy kerek koszorúforma legyen belőle. Ezért én csiga formára alakítottam, így a csiga középen is van tészta.
Nem kell megijedni, a töltelék kissé kifolyik sülés közben, de a csigák aljára ragadva finom kakaós karamellréteget képez.
Az ízében nem csalódtam, nagyon emlékeztet ui. régi kedvencemre, a kelt kakaós csigára.






Hozzávalók 4 darabhoz (kb. 15 cm átmérőjűek): 

Tésztához:
50 dkg liszt

1 ek méz
3 dl víz
½ mk só
2,5 dkg élesztő


Töltelékhez: 
7 dkg vaj
5 ek cukor
1 jó ek cukrozatlan kakaópor

elkészítés:


  1. A langyos vízben elkeverjük a mézet és az elmorzsolt élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A lisztbe vegyítjük a sót, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát jól átgyúrjuk és 4 adagra osztjuk. (20 dkg/db)
  4. A tésztaadagokat külön-külön 2-3 mm vastagságú, kb. 25x25 cm-es négyzetekké nyújtjuk.
    A vajat megolvasztjuk és összekeverjük a cukorral és a kakaóporral.
  5. A vajas keverék negyedével megkenjük az egyik tésztanégyzetet, majd feltekerjük és a feltekert tésztát hosszában felvágjuk úgy, hogy a felső végét vágatlanul hagyjuk. (Így járunk el a többi adaggal is.)
  6. A tésztacsíkokat vágott felükkel kifelé fordítjuk, egymás mellé tesszük, majd a vágás után a jobb oldali tésztát jobbra, a bal oldalit balra fordítjuk, ezután pedig olyan közel húzzuk egymáshoz, hogy a tésztacsíkok összeérjenek.
  7. A két tésztacsíkot az egyik végüknél fogva összecsippentjük, majd összecsavarjuk úgy, hogy a vágott felek felül maradjanak; majd a végén összezárjuk a csíkok másik végét is és a fonott csíkot koszorúvá alakítjuk.
  8. A koszorúkat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 25 perc












4 megjegyzés:

  1. Jöttem megnézni a Te csavartodat is. :) De jó, Nálad kicsit más a csavarás, nagyon tetszik, szépek - szerintem sokkal szebb, mint az a fajta csavarás, ami a blogokon végigsöpört.
    Úgy látom, Te sem vagy nutella rajongó, mert Te is a kakaós változatra szavaztál. :))
    Szép napot!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Gabi! Igen, lehet ezt így is, úgy is csavarni, ízlés dolga. Nekem tetszik a másik mód is. Egyébként Nutella rajongó vagyok, csak életem első csiguszát kakaósra akartam. :)

    VálaszTörlés