2012. szeptember 19.

Hullámzó kenyér tökmagolajjal





Fahéj barátnőm ételeit mindig örömmel készítem, mert azon túl, hogy a receptjei megbízhatóak, az azok nyomán készült ételek nagyon finomak is. Régen álltam neki Fahéj-féle finomságnak, de amikor megláttam ezt a kenyeret, azonnal eldőlt a dolog, megint az ő recije szerint fogok sütni. Az eredetileg finomlisztből és joghurttal, ill. szőlőmagolajjal készült kenyeret én kicsit átalakítottam, mivel egyetlen hozzávaló sem volt itthon. Bizonyára nagyon hasonló az én verzióm szerint is, ezért tudom, hogy ahogyan ő készítette, úgy is ínycsiklandó lehet.
Pompás ez a kiflit idéző kenyér! Egyszerre gyönyörködteti a szemet, és boldog lesz tőle a lelkünk is, nem beszélve a gyomrunkról, ami meg aztán pláne jól jár, ha jól lakik ettől a kelt csudaságtól.
Fahéj javaslata alapján úgy kell belőle szendvicset készíteni, hogy miután letéptünk belőle egy darabot, azt könnyedén kettévágjuk, megpakoljuk ízlés szerint, és klasszul össze lehet borítani. Igazi uzsonnaszendvics lesz belőle. Akinek tehát iskolás korú gyereke van, az bátran nekifoghat, és megörvendeztetheti vele a csemetéjét. Az osztálytársak garantáltan kuncsorogni fognak ezért a szendvicsért. Nekem persze nincs gyerekem, csak egy Kutyafülem, aki oda meg vissza volt ezért a kenyérért – én nem különben.




Hozzávalók 17x28 cm-es sütőformához:


50 dkg fehér kenyérliszt
3 dkg élesztő
2,5 dl tej
1,5 dl tejföl
2 ek. tökmagolaj
1 csapott ek. só
1 tk. cukor
kevés napraforgóolaj a kenéshez
pici vaj a forma kikenéséhez

elkészítés:

  1. 1 dl langyos, cukros tejben csomómentesre keverjük az élesztőt, valamint 1 evőkanál lisztet, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A többi lisztbe vegyítjük a sót, majd a felfuttatott élesztővel, a tejjel, a tejföllel és a tökmagolajjal tésztává dagasztjuk. (Ha szükséges, kevés tejet, vagy lisztet adagolunk hozzá; lényeg, hogy lágy tésztát kapjunk.)
  3. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületre borítjuk és téglalap alakúra nyújtjuk.
  4. 8 egyenlő nagyságú téglalapra vágjuk, a lapokat még nagyobbra nyújtjuk, hogy a rövidebbik oldaluk olyan széles legyen, mint a forma (17 cm), és egyenként feltekerjük őket.
  5. Egy jénai tálat vagy tepsit kikenünk vajjal, egymás mellé fektetjük benne a tésztarudakat, ecset segítségével megkenjük az oldalukat olajjal, hogy készre sülve könnyen elváljanak majd egymástól.
  6. Letakarva további fél órán át kelesztjük, majd a rudacskák tetejét is megkenjük olajjal, és előmelegített sütőben ropogósra sütjük. Kiborítjuk a formából, és rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc