2012. december 12., szerda

Diós-gyümölcsös bonbon

 


Hamarosan itt a karácsony, ilyenkor a legtöbb háziasszony előre megsüti a 2-3 hétig is eltartható kekszeket és egyéb finomságokat. Ezeket eszegethetjük Adventkor is, de az ünnepi asztalra is kerülhet belőlük.
A mi családunkban nem megszokott az aprósütemények készítése, mert nem nagyon rajongunk értük. Csak olyan tipikus karácsonyi édességeket szoktunk készíteni, mint a diós és mákos bejgli vagy valami különleges, krémes sütemény. Ennyi nekünk abszolút elég, úgy is épp eleget eszünk a főételből, alig marad már hely a sütiknek.
Most sem agyalom magam halálra, hogy milyen édességgel lepjem meg a családot, de ebbe a bonbonba azonnal beleszerettem. Hihetetlen gyorsan megvan, rettentő finom, szaloncukornak is elkészíthető, sőt ajándékba is adható. Az biztos, hogy összedobok még egy adagot Advent 3. vagy 4. vasárnapjára. Ez most vendégeknek készült, akikről hamarosan beszámolok majd itt a blogon.





Hozzávalók 20 darabhoz:

15 dkg darált dió
15 dkg aszalt sárgabarack
1,5 ek alma-szilva lekvár (vagy baracklekvár) 
30 ml narancslikőr (Cointreau)
1-2 ek Portorico rum
1 ek víz
2 ek nádcukor (darálva) 

Bevonáshoz: 
10 dkg ét tortabevonó vagy étcsokoládé
1 tk napraforgóolaj
kevés fehér csokoládé

elkészítés:

  1. A diót durvára daráljuk, összekeverjük a cukorral, a lekvárral és a rummal.
  2. Az aszalt sárgabarackot felaprítjuk és tálba téve vízzel kevert narancslikőrbe áztatjuk legalább fél órára.
  3. Az áztatott gyümölcsöt a diós masszához keverjük és nedves kézzel kis golyókat formálunk belőle.
  4. A csokoládét az olajjal együtt gőz fölött vagy vízfürdőben megolvasztjuk, egy villa segítségével a golyókat megmártóztatjuk benne és teflon bevonatú torta sütőformára tesszük, amíg megdermednek.
  5. A bonbonokat villával óvatosan leszedjük a formáról és tányérra vagy tálcára rendezzük őket.
  6. A fehér csokit gőz fölött megolvasztjuk, nylon zacskóba kanalazzuk, aminek az egyik csücskén előzőleg egy pici lyukat ejtettünk és mintát rajzolunk a bonbonokra. Száradni hagyjuk.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése