2012. november 20., kedd

Sós túrós-sajtos palacsinta csőben sütve






Szeretem a palacsintát, akár édes, akár sós. Egy időben futószalagon sütöttem, és hol így, hol úgy készítettem el. Fogalmam sincs, mikor csináltam utoljára, de úgy dereng, hogy kb. 1 éve. Valahogy elfelejtődött. A minap ráeszméltem, hogy nincs ez így jól, ezért nekiálltam, és ez a sós változat lett belőle. Ha palacsintát sütök, én többnyire nem édes töltelékkel eszem, hanem tejfölös-sajtosan, de most ki kellett találnom valamit a hűtőben gubbasztó túró felhasználására. Meg kell mondjam, számomra szoba-hőmérsékletűre hűlve a legfinomabb. A Kutyánszki mindössze 3 darabot evett – nem kedvence a palacsinta, így én puszilhattam be a javát. Eltartott 2 napig.
A fotózáshoz pedig felavathattam az új piros étkészletet, amit szülinapomra kaptam.

Hozzávalók 14 db palacsintához:

Palacsintához:
1 nagy tojás
30 dkg liszt
5 dl tej
1,5 dl víz
1 tk só
1 mk cukor
2 ek napraforgóolaj

Töltelékhez:
50 dkg túró
30 dkg 20%-os tejföl
20 dkg trappista vagy füstölt sajt
4 ek szárított metélőhagyma
1 tk só

Egyéb hozzávalók:
napraforgóolaj a sütéshez
2-3 ek tejföl + 1 tojássárgája a megtöltött palacsinták tetejére

elkészítés:

  1. A tojást kevés liszttel elkeverjük, felöntjük egy kevés tejjel és simára keverjük.
  2. Fokozatosan adagolva a lisztet és a tejet, csomómentes palacsintatésztát készítünk (egy kicsit sósabbnak és sűrűbbnek kell lennie) és letakarva fél óráig pihentetjük.
  3. Egy palacsintasütő serpenyőben 1 teáskanálnyi olajat hevítünk, kisütjük benne a palacsintát és így járunk el a többi tésztával is.
  4. A töltelékhez a túrót villával összetörjük, elkeverjük a tejföllel, sózzuk és hozzáadjuk a metélőhagymát és a reszelt sajtot.
  5. A kész palacsinták közepére púpozott evőkanálnyi tölteléket halmozunk, kissé elkenjük, a palacsinta széleit jobbról-balról a töltelékre hajtjuk, majd feltekerjük.
  6. A töltött palacsintákat vékonyan kiolajozott hőálló tálba rendezzük, tetejüket megkenjük tojássárgájával elkevert tejföllel és előmelegített sütőben készre sütjük.

sütési hőfok: 180
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 30 perc






2 megjegyzés:

  1. Remek recept! Gyakran készítjük, mióta megtaláltuk itt, vendégeinknél is nagy sikere van! Köszönjük!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Annamari, nagyon örülök, hogy szeretitek ezt a palacsintát! Köszönöm, hogy megírtad! :)
      Egy kicsit munkásabb, de még ennél a palacsintánál is finomabb az én kedvencem, a "húsos-sajtos palacsinta tekszínes-paprikás hagymamártásban - hortobágyi a la Macskanyelv". Javaslom, hogy készítsd el, hátha ennek is nagy sikere lenne családod és vendégeid körében. ;)
      Békés, boldog karácsonyt kívánok!

      Törlés