2012. november 9., péntek

Rongyos kifli

Most, hogy itt az ősz, az ember szívesen eszik olyan ételeket, amik tartalmasabbak. Főleg a nyári fogyókúra után. Na nem mintha a zsírpárnák növelése olyan örvendetes dolog lenne, de ilyenkor valahogy ösztönösen készülünk a télre. Pár hét óta én is megint minden vasárnap megsütöm a hétre való kenyeret vagy egyéb péksüteményt. Most erre a receptre esett a választás.
Még sosem készítettem ilyen hajtogatásos módszerrel a kiflit, és kíváncsian vártam az eredményt. Ez utóbbi pedig nagyon tetszett, miután megsült, hiszen majdnem úgy foszlik, mint a croissant. Az elkészítés, bár nem bonyolult, kicsit időigényes, de megéri bajlódni vele.
A tetejüket megkenhetjük tojássárgájával és meghempergethetjük szezámmagban. Sajnos én ezt a 2 utolsó műveletet nemes egyszerűséggel kihagytam, és már csak akkor csaptam a homlokomra, amikor a kiflik majdnem megsültek. Sebaj, ez semmit sem vont le az értékükből! Egy dolgot azonban másként csinálnék – inkább 8 darabra osztanám, mert reggelire ezek a mostaniak túl kicsinek bizonyultak.
Sokan 200-230°C-on sütik a kelt tésztákat. Sosem értettem, miért. Ha ui. ilyen magas hőmérsékletet választunk, akkor a tészta teteje hamar megsül, és túl barna lesz, miközben a közepe még nyers. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom. Ha igazán szép világos kifliket szeretnénk, akkor a sütőt állítsuk 170-180°C-ra – legfeljebb kicsit tovább sülnek a kiflijeink.
Hozzávalók 6-12 darabhoz (attól függően, hogy mekkorákat szeretnénk):

50 dkg finomliszt
1 csapott ek. só
2,5 dkg friss élesztő
kb. 3 dl tej
1 tk. cukor
3,5 dkg olvasztott vaj

elkészítés:

  1. 1 dl langyos, cukros tejben simára keverjük az élesztőt és letakarva felfuttatjuk.
  2. A lisztet a sóval elvegyítjük, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet, és lágy tésztát dagasztunk belőle.
  3. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen 0,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk.
  4. A felületét ecset segítségével megkenjük az olvasztott vajjal, majd balról, jobbról, felülről és alulról behajtjuk úgy, hogy a hajtások középen találkozzanak és kicsit fedjék egymást.
  5. A tésztát a hajtással lefelé fordítjuk, letakarva 15 percig pihentetjük, majd még 3-szor megismételjük az előző lépést (nyújtás, kenés, hajtás, pihentetés).
  6. A tésztát 3 mm vékony téglalappá nyújtjuk, középen, vízszintesen éles késsel megfelezzük, majd 6 vagy 12 db háromszögre vágjuk attól függően, hogy mekkora kifliket szeretnénk. (Nyújthatjuk kerekre is, amit aztán cikkekre vágunk.)
  7. Mindegyiket tésztaháromszöget megkenjük vajjal és feltekerjük, ahogy a kiflit szoktuk, majd letakarva pihentetjük még negyed órát. A sütőt közben 200°C-ra előmelegítjük.
  8. A kifliket sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk és a sütő hőmérsékletét 170°C-ra mérsékelve világosbarnára sütjük.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése