Egy német receptgyűjtő oldalon találtam rá erre a sütire is, aztán rádöbbentem, hogy tavaly sütöttem már ehhez hasonló hozzávalókból édességet. Annak viszont – a formáján túl – a készítési módja eltért eme golyócskának az eredeti verziójától. Ez persze nem jelentett akadályt, úgyhogy ki is próbáltam a receptet. Bár az eredménnyel, vagyis a kész golyóbisokkal 80%-ban elégedett voltam, de a „gyártási” folyamat kapcsán nekem 1-2 mozzanat nem volt szimpatikus. A massza hozzávalóinak összekeverése ui. nagyon le volt egyszerűsítve, emiatt meglehetősen nehezen lehetett kezelni, valamint a hosszú főzési időt is marhaságnak tartottam. A recepthez mellékelt fotó pedig némileg más külleműnek mutatta ezt az édességet – egyértelműen kitűnt, hogy a leírást követve, sosem néznének ki úgy, ahogyan a képen.
Elhatároztam, hogy „kijavítom” a hibákat, hátha valami jobb kerekedik ki belőle. A következő próbálkozáskor tehát mentem a saját fejem után, pontosabban a tavaly már bevált egyneműsítési technikát alkalmaztam, és lám, így már minden klappolt. :) Menet közben megbolondítottam reszelt narancshéjjal, továbbá utolsó lépésként megforgattam kókuszreszelékben is, hogy a kissé borzas jellege meglegyen. Ezekkel a kis változtatásokkal szerintem sikerült megszereznem azt a bizonyos hiányzó 20%-ot. :D A narancs aromája kifejezetten kellemessé teszi, és ellensúlyozza is a kókusz töménységét. Szerintem ajándéknak is szuper. ;)
Elhatároztam, hogy „kijavítom” a hibákat, hátha valami jobb kerekedik ki belőle. A következő próbálkozáskor tehát mentem a saját fejem után, pontosabban a tavaly már bevált egyneműsítési technikát alkalmaztam, és lám, így már minden klappolt. :) Menet közben megbolondítottam reszelt narancshéjjal, továbbá utolsó lépésként megforgattam kókuszreszelékben is, hogy a kissé borzas jellege meglegyen. Ezekkel a kis változtatásokkal szerintem sikerült megszereznem azt a bizonyos hiányzó 20%-ot. :D A narancs aromája kifejezetten kellemessé teszi, és ellensúlyozza is a kókusz töménységét. Szerintem ajándéknak is szuper. ;)
Hozzávalók 30 darabhoz:
12 dkg kókuszreszelék + kb. 2 dkg a forgatáshoz
7 dkg porcukor + a forgatáshoz
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 tojásfehérje (kb. 70 g)
1 ek. (3 dkg) almapüré
1 bio narancs reszelt héja
elkészítés:
- A tojásfehérjét habbá verjük, robotgéppel hozzákeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, kókuszreszeléket, almapürét, és átkanalazzuk egy fém tálba. Vízgőz fölé állítjuk, és kevergetve, kb. 3 perc alatt ragacsos masszává főzzük.
- Hozzádolgozzuk a reszelt narancshéjat, majd a masszából nedves kézzel cseresznyeszem nagyságú golyócskákat gömbölygetünk, és megforgatjuk kókuszreszelékben.
- Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben épp csak addig sütjük, hogy az aljuk és a tetejük egy kis színt kapjon. (A középső sínről félidőben egyel feljebb tesszük a tepsit.)
- A sütiket még forrón megforgatjuk porcukorban, és így hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 13 perc
Megjegyzés:
Én a forgatáshoz a porcukrot magasabb falú, nagyobb átmérőjű dobozba/tálba szórtam, így egyszerre több golyócskát tudtam megforgatni benne.
Szia!
VálaszTörlésLehet egy kérésem?
Én mindig a dolgok belsejére is kíváncsi vagyok : )))
Ezért azt szeretném kérni, hogy ha netán eszedbe jut a következő posztoknál,
ha mód van rá, egy süti, pékáru, torta stb... belsejét is mutasd meg, légyszi.
Mert most, pl el nem tudom képzelni, hogy ennek milyen lehet a belseje?
A kókusz az almapüré és a hab miként állhat össze?
Olyan mint a pillecukor? Könnyű, habos? Vagy a kókusz masszívvá teszi?
Most nagyon durva kókuszt kaptam, még ilyet nem is láttam,
már már olyan vastag mint egy reszelt sajt, abból lehet ez a süti nem is lenne jó?
Valamiért nekem
Sejtettem, hogy te vagy az! :D Egyébként az esetek 99%-ában megmutatom a torták, kenyerek belsejét, de ez a golyóbis olyan pici, ill. olyan gatya idő volt fotózáskor, hogy nem lett volna értelme, és nem tudtam volna igazán éles képet lőni róla. A hógolyócskák amúgy belül szinte ugyanolyanok, mint kívül. Nem habos, nem pillecukorszerű, inkább krémesen lágy a belseje.
TörlésÉn egyébként utálom, a szinte por állagú kókuszreszeléket, ezért mindig olyat veszek, ami "reszelt sajtos" kinézető. Szóval bátran csináld abból a "durva" reszelékből. ;)
Igazi karácsonyi hangulatot áraszt ez a finom sütemény kollekció. Gratulálok.
VálaszTörlésKöszönöm! :) Legalább a fotón legyen havas a táj, ha már errefelé ezt hiába várjuk.
Törlés