2023. december 13.

Hógolyócska

 

 


 
Egy német receptgyűjtő oldalon találtam rá erre a sütire is, aztán rádöbbentem, hogy tavaly sütöttem már ehhez hasonló hozzávalókból édességet. Annak viszont – a formáján túl – a készítési módja eltért eme golyócskának az eredeti verziójától. Ez persze nem jelentett akadályt, úgyhogy ki is próbáltam a receptet. Bár az eredménnyel, vagyis a kész golyóbisokkal 80%-ban elégedett voltam, de a „gyártási” folyamat kapcsán nekem 1-2 mozzanat nem volt szimpatikus. A massza hozzávalóinak összekeverése ui. nagyon le volt egyszerűsítve, emiatt meglehetősen nehezen lehetett kezelni, valamint a hosszú főzési időt is marhaságnak tartottam. A recepthez mellékelt fotó pedig némileg más külleműnek mutatta ezt az édességet – egyértelműen kitűnt, hogy a leírást követve, sosem néznének ki úgy, ahogyan a képen.
Elhatároztam, hogy „kijavítom” a hibákat, hátha valami jobb kerekedik ki belőle. A következő próbálkozáskor tehát mentem a saját fejem után, pontosabban a tavaly már bevált egyneműsítési technikát alkalmaztam, és lám, így már minden klappolt. :) Menet közben megbolondítottam reszelt narancshéjjal, továbbá utolsó lépésként megforgattam kókuszreszelékben is, hogy a kissé borzas jellege meglegyen. Ezekkel a kis változtatásokkal szerintem sikerült megszereznem azt a bizonyos hiányzó 20%-ot. :D A narancs aromája kifejezetten kellemessé teszi, és ellensúlyozza is a kókusz töménységét. Szerintem ajándéknak is szuper. ;)

 


Hozzávalók 30 darabhoz:

12 dkg kókuszreszelék + kb. 2 dkg a forgatáshoz
7 dkg porcukor + a forgatáshoz
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 tojásfehérje (kb. 70 g)
1 ek. (3 dkg) almapüré
1 bio narancs reszelt héja

elkészítés:
  1. A tojásfehérjét habbá verjük, robotgéppel hozzákeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, kókuszreszeléket, almapürét, és átkanalazzuk egy fém tálba. Vízgőz fölé állítjuk, és kevergetve, kb. 3 perc alatt ragacsos masszává főzzük.
  2. Hozzádolgozzuk a reszelt narancshéjat, majd a masszából nedves kézzel cseresznyeszem nagyságú golyócskákat gömbölygetünk, és megforgatjuk kókuszreszelékben.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben épp csak addig sütjük, hogy az aljuk és a tetejük egy kis színt kapjon. (A középső sínről félidőben egyel feljebb tesszük a tepsit.)
  4. A sütiket még forrón megforgatjuk porcukorban, és így hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 13 perc

Megjegyzés:
Én a forgatáshoz a porcukrot magasabb falú, nagyobb átmérőjű dobozba/tálba szórtam, így egyszerre több golyócskát tudtam megforgatni benne.
 
 

 


4 megjegyzés:

  1. Szia!

    Lehet egy kérésem?
    Én mindig a dolgok belsejére is kíváncsi vagyok : )))
    Ezért azt szeretném kérni, hogy ha netán eszedbe jut a következő posztoknál,
    ha mód van rá, egy süti, pékáru, torta stb... belsejét is mutasd meg, légyszi.
    Mert most, pl el nem tudom képzelni, hogy ennek milyen lehet a belseje?
    A kókusz az almapüré és a hab miként állhat össze?
    Olyan mint a pillecukor? Könnyű, habos? Vagy a kókusz masszívvá teszi?
    Most nagyon durva kókuszt kaptam, még ilyet nem is láttam,
    már már olyan vastag mint egy reszelt sajt, abból lehet ez a süti nem is lenne jó?


    Valamiért nekem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sejtettem, hogy te vagy az! :D Egyébként az esetek 99%-ában megmutatom a torták, kenyerek belsejét, de ez a golyóbis olyan pici, ill. olyan gatya idő volt fotózáskor, hogy nem lett volna értelme, és nem tudtam volna igazán éles képet lőni róla. A hógolyócskák amúgy belül szinte ugyanolyanok, mint kívül. Nem habos, nem pillecukorszerű, inkább krémesen lágy a belseje.
      Én egyébként utálom, a szinte por állagú kókuszreszeléket, ezért mindig olyat veszek, ami "reszelt sajtos" kinézető. Szóval bátran csináld abból a "durva" reszelékből. ;)

      Törlés
  2. Igazi karácsonyi hangulatot áraszt ez a finom sütemény kollekció. Gratulálok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Legalább a fotón legyen havas a táj, ha már errefelé ezt hiába várjuk.

      Törlés