Már jóval a farsangi időszak előtt elkezdtem fánkok után kutatni, sőt igazából már évek óta szaporítom a nekem tetsző fánkreceptek sorát. Ehhez képest igen keveset próbáltam ki eddig, mivel a farsangi időszakon kívül nemigen sütöm ezt az általam amúgy nagyon kedvelt édességet. Ez csakis azért van így, mert én nem csak karácsonykor tartom magam a hagyományhoz, hanem farsangkor is, így aztán fánkot csak Vízkereszt után sütök. Pedig igazából bármikor lehet, sőt szabad is. ;)
Tavaly karácsony előtt bukkantam rá Donal Skehan oldalára, akit valószínűleg illett volna ismernem már korábban is, de valahogy nem jött velem szembe még sehol. Úgyhogy tiszta szerencse, hogy épp akkor botlottam bele, amikor fánkreceptekre vadásztam. Az alábbi leírás szinte teljes egészében tőle származik, én tényleg csak egy csöppet variáltam rajta itt-ott (pl. juharszirup helyett agavét használtam, mert az előbbit nem szeretem). De nem is volt célom a teljes átalakítás. A tészta amúgy is nagyon hasonló az én egyik fánkoméhoz. Egy csöppet azért megorroltam Mr. Skehan-re, ui. ez az oldalain nyitott, töltött tészta nem éppen kompatibilis a forró olajjal, úgyhogy egy hangyabokányit fölülbíráltam a formázást. Bár a cukormáz nem igazán látszódik a kész fánkon, de azért ott van az. :D
Hozzávalók 12 darabhoz:Tavaly karácsony előtt bukkantam rá Donal Skehan oldalára, akit valószínűleg illett volna ismernem már korábban is, de valahogy nem jött velem szembe még sehol. Úgyhogy tiszta szerencse, hogy épp akkor botlottam bele, amikor fánkreceptekre vadásztam. Az alábbi leírás szinte teljes egészében tőle származik, én tényleg csak egy csöppet variáltam rajta itt-ott (pl. juharszirup helyett agavét használtam, mert az előbbit nem szeretem). De nem is volt célom a teljes átalakítás. A tészta amúgy is nagyon hasonló az én egyik fánkoméhoz. Egy csöppet azért megorroltam Mr. Skehan-re, ui. ez az oldalain nyitott, töltött tészta nem éppen kompatibilis a forró olajjal, úgyhogy egy hangyabokányit fölülbíráltam a formázást. Bár a cukormáz nem igazán látszódik a kész fánkon, de azért ott van az. :D
a tésztához:
30 dkg tönkölyliszt+a dagasztáshoz és a nyújtáshoz (pl. Alnatura Bio Dinkel Mehl Type 630)
3 dkg nádcukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 tojás
2,5 dkg vaj
egy csipet só
1,5 dkg friss élesztő
kb. 1,2 dl tej + víz fele-fele arányban
a töltelékhez:
2 Granny Smith alma
1,5 dkg vaj
1 púpozott ek. nádcukor
1 tk. őrölt fahéj
1 ek. citromlé
a sütéshez és a tálaláshoz:
1-1 ½ l növényi olaj
20 ml bio agavé szirup
1 ek. frissen facsart citromlé
6 dkg porcukor
egy csepp málnaszörp (elmaradhat)
elkészítés:
- A cukorral vegyített liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a meglangyosított vizes tejjel, és kevés liszttel betakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a sót, a citromhéjat, a felvert tojást, a langyosra hűlt, olvasztott vajat, összekeverjük, és egy kis lisztet adva hozzá megdagasztjuk. Letakarva, huzatmentes helyen 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük.
- A töltelékhez a meghámozott, kimagozott almákat kis kockákra vágjuk, meglocsoljuk citromlével, rászórjuk a fahéjas cukrot, és alaposan összeforgatjuk. A lábasban felhevített vajon puhára pároljuk. Teljesen kihűtjük.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapon finoman átgyúrjuk, és kb. 48x25 cm-es téglalapra nyújtjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta az almát, és a tésztát a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük.
- A tésztarudat 12 darabra vágjuk, az így kapott csigák vágott oldalait összecsippentgetjük, és óvatosan meggömbölygetjük (nem baj, ha ragacsosak lesznek). Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva, negyedórát kelesztjük.
- Az olajat nagy lábasban kb. 180°C-ra hevítjük, és közepes lángon, több részletben, minden oldalukon aranybarnára sütjük a fánkokat. Papírtörlőre szedjük.
- Az agavé szirupot alaposan elkeverjük a citromlével, a porcukorral (a málnaszörppel), és meglocsoljuk vele a fánkokat. (Máz helyett porcukorral is meghinthetjük.)
Megjegyzés, tipp:
Hogy fokozzuk az élvezetet, édes tejfölöntetet is kínálhatunk hozzá. Ehhez egy kis pohár tejfölt keverjünk ki ízlés szerinti mennyiségű porcukorral/agavéval, kevés citromlével, és locsoljuk meg vele a fánkokat. Szerintem így az igazi. :D
Hogy fokozzuk az élvezetet, édes tejfölöntetet is kínálhatunk hozzá. Ehhez egy kis pohár tejfölt keverjünk ki ízlés szerinti mennyiségű porcukorral/agavéval, kevés citromlével, és locsoljuk meg vele a fánkokat. Szerintem így az igazi. :D
A fánkok nem tartoznak a kedvenceim közé. Ez a csigafánk újszerű és érdekes,no meg ehető is.
VálaszTörlésKöszi! :) Akkor ezt most nagy dicséretnek veszem. :D
Törlés