2019. június 23.

Fehér csokoládés parfétorta fahéjas-rumos cseresznyével, roppanós csokilapokkal




 


Amióta megvettem a szilikon kuglófformáimat, tervben volt, hogy jégkrémtortát is készítek majd bennük. Tavaly ez végül elmaradt, de idén mindenképp pótolnia akartam a hiányt. :) Szerencsére a kis Germesdorfi cseresznyefánk idén sem hagyott bennünket cserben, és ropogós, ízletes gyümölcsét adta – némi kukaccal dúsítva – ehhez a szerintem extra finom parféhoz. :) Az alapötlet innen származik, de ahogy az már lenni szokott, módosítottam rajta.
Parfét egyébként nem először készítettem, de ilyen szép formában még soha, pláne nem roppanós csokilapokkal, amit egyébként szintén régebb óta ki akartam már próbálni. A fehér csoki, a cseresznye, a fahéj és a rum csodálatos összhangot alkot ebben a tetszetős desszertben – hogy ilyen fellengzősen fejezzem ki magam. :D Amikor megkóstoltam, az volt az első gondolatom, hogy ez számomra többet ér bármilyen bolti, habosított fagyinál. Ez lett az egyik kedvenc házilag készült jégkrémem, de a Kutyafül és Anya is nagyon díjazták. :) Nem is maradt belőle másnapra. :D






Hozzávalók 1 l-es kugflófformához:

Parféalaphoz:
2 tojássárga
1 dl tej és tejszín keveréke vagy teljes tej
5 dkg porcukor
1 vaníliarúd magjai
2 zselatinlap
15 dkg fehér csokoládé
2 ek. Portorico rum
10 dkg mascarpone
2,5 dl habtejszín

Rétegezéshez:
35 dkg magozott cseresznye
3 dkg barna nádcukor
1 tk. őrölt fahéj
2 ek. frissen facsart citromlé
1 ek. Portorico rum
10 dkg étcsokoládé

Rumos cseresznyeöntethez:
1 dl rumos cseresznyelé
3 g étkezési kukoricakeményítő

Díszítéshez:
5 dkg fehér csokoládé
rumos cseresznyeöntet

elkészítés:

  1. Az előkészített gyümölcsöt a cukorral, a fahéjjal, a citromlével lábasba tesszük, és forrástól számítva, kis lángon, fedő alatt 10 percig főzzük. Rummal ízesítjük, hűlni hagyjuk, majd leszűrjük.
  2. Egy kevés fahéjas-rumos cseresznyelevet simára keverünk a keményítővel, a többi léhez adjuk, és kis lángon, kevergetve, besűrítjük. Kihűtjük.
  3. A vékony csokoládélapokhoz a csokit gőz fölött felolvasztjuk, majd sütőpapírral borított vágódeszkára öntjük, és nagyon vékonyan, téglalap alakúra elkenjük. Hűtőbe tesszük dermedni.
  4. A parféalaphoz a tojássárgáját a porcukor felével, valamint a kikapart vaníliamagokkal fém tálba tesszük, simára keverjük a tejes tejszínnel, és vízgőz fölé állítva, kis lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük. A zselatinlapokat közben hideg vízbe áztatjuk.
  5. A tojáskrémet levesszük a tűzről, feloldjuk benne az alaposan kinyomkodott zselatinlapokat és a darabokra tördelt fehér csokoládét. Rummal ízesítjük, és hagyjuk langyosra hűlni.
  6. Hozzádolgozzuk a többi porcukorral kikevert mascarponét, és óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tejszínt.
  7. Az étcsokoládét forró vízbe mártott késsel akkorára daraboljuk, hogy a lapokat a krémre tudjuk majd fektetni.
  8. A szilikon kuglófformát vágódeszkára tesszük, elosztjuk benne a parféalap harmadát, rászórunk egy keveset a cseresznyeszemekből, és ráhelyezünk néhány csokilapot. A rétegezést ugyanígy folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Folpackkal lefedjük, és a formát mélyhűtőbe tesszük, amíg a krém megfagy.
  9. A desszertet kivesszük a mélyhűtőből, leemeljük róla a szilikonformát, és a parfétortát becsíkozzuk a gőz fölött felolvasztott fehér csokoládéval, valamint egy kevés gyümölcsszósszal. Visszatesszük a mélyhűtőbe, hogy a díszítés kicsit meghúzzon.
  10. A parfétortát tálalás előtt 10 perccel kivesszük a mélyhűtőből, és felszeleteljük. A gyümölcsszósszal együtt tálaljuk.











2 megjegyzés: