2018. március 10., szombat

Hajtogatott, vajas csiga







Van egy kedvenc péksütim, a lapos vajas vagy más néven bordás pacsni. Amikor pár éve először megsütöttem, olyan nagy lett iránta a szerelem, hogy rövid egymásutánban többször is elkészítettem. Aztán valahogy feledésbe merült, vagy csak mindig akadt valami más újdonság, ami miatt sokáig nem került újra az asztalra. Szerencsére nemrég megint felfedeztem, és az utóbbi hetekben többször is megsütöttem. Annyira finom és ropogós, hogy a Kutyafüllel együtt legszívesebben felfalnánk az egész tepsivel. :D De az mégse lehet, hogy több héten keresztül csak pacsnit süssek, úgyhogy ezúttal valami mást akartam. Bevallom, mégse sikerült nagyon eltérni a mi kedvenc lapos vajasunktól, ui. ez a péksüti ízében és az evés közbeni érzet szempontjából is kísértetiesen hasonlít hozzá. :D Sőt még a cruffinhoz is. :) Sebaj, ettől nem estem kétségbe, hiszen ahogy fentebb már írtam, a pacsni számunkra a megunhatatlan kategóriába tartozik. Így lett ez a péksüti más és mégis szinte ugyanaz. :D
Mi ezt is tejföllel, szalámival és sajttal esszük, ahogy a pacsnit, de frissen kisülve, magában is nagyon finom, pl. egy bögre kakaó mellé. :)
 






Hozzávalók 25 darabhoz:

25 dkg fehér tönkölybúzaliszt

25 dkg finomliszt

4 dkg cukor

1 ek. só

2,5 dkg friss élesztő

kb. 3 dl tej

4 dkg olvasztott vaj

6 dkg jéghideg vaj

napraforgóolaj a kelesztéshez


elkészítés:

  1. Az élesztőt a liszt közepébe morzsoljuk, hozzáadunk 1 dkg cukrot, és 2 dl langyos tejjel, valamint egy kevés liszttel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
  2. A többi cukorral, sóval vegyített liszthez adjuk a felfutott élesztőt, a többi tejet, és lágy tésztává dagasztjuk. Kiolajozott tálban, letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületen 50x45 cm-es téglalapra nyújtjuk és a felületét megkenjük langyosra hűlt, olvasztott vajjal. A hozzánk közelebbi tésztaszélt lentről felfelé behajtjuk a tészta közepéig, majd fentről is ráhajtjuk és újra megkenjük. A tőlünk balra lévő részt középre hajtjuk, majd jobbról is behajtjuk.
  4. A meghajtogatott tésztát letakarva, negyedórát pihenni hagyjuk, majd ismét 50x45 cm-es téglalapra nyújtjuk. Egyenletesen elosztva ráreszeljük a hideg vajat, majd a hosszabbik oldalától kiindulva feltekerjük a tésztát.
  5. A tésztarudat ujjnyi (kb. 2 cm) széles szeletekre vágjuk, a csigákat sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és letakarva addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik.
  6. A megkelt péksütemények tetejét lekenjük vízzel (meghinthetjük kristálycukorral), és egymás után megsütjük. Tortarácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 230°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)

sütési idő: kb. 15 perc










2 megjegyzés:

  1. Elhiszem, hogy ez a csiga is nagy kedvenc lett nálatok. Kinézetre csodás, biztosan ízre is az. :) Azt hiszem én is tudnám szeretni. :D Kaphatok egyet tízóraira? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! ♥ Bizony, imádni valóan ropog, és olyan jó látni a vékony rétegeket evés közben. :) Máris csomagolok nektek belőle vacsorára valót. ;)

      Törlés