2017. március 17., péntek

Körözött túróval ízesített kenyér







Az utóbbi időben főleg kiflit és zsemlét sütöttem, azokat is inkább kalács jellegű tésztából – itt volt hát az ideje a kenyérnek is. Gondoltam, most megint olyat készítek, aminek a tésztájában túró van, mert pár éve nagyon megszerettem a kenyértészta gazdagításának ezt a módját, és amúgy is régen került már asztalra. Ezúttal magát a túrót is ízesítettem, és körözöttként került bele a tésztába. Akkora szerelem lett, hogy egymás után kétszer is megsütöttem – először egyetlen jó nagy cipó alakjában, utóbb pedig ez a két kisebb lett belőle. Elég hamar elfogyott. :D






Hozzávalók 2 kis cipóhoz:

50 dkg fehér tönkölybúzaliszt + a dagasztáshoz
5 dkg kukoricaliszt + a szóráshoz
5 dkg Graham-liszt
1 ek. só
25 dkg túró
1 csapott ek. őrölt pirospaprika
½ tk. őrölt fűszerkömény
őrölt fekete bors
1 fej vöröshagyma
1 ek. olívaolaj + a kelesztéshez
1 ek. szilárd mangalicazsír
4 dkg friss élesztő
1 ek. cukor
10 dkg natúr joghurt
2 dl víz

elkészítés:

  1. A felaprított vöröshagymát megpirítjuk a zsíron. A túrót elkeverjük a pirospaprikával, a fűszerköménnyel, a borssal.
  2. A háromféle liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsolt élesztőhöz adjuk a langyos vizet, kevés liszttel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  3. Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, a hagymát, a túrót, a meglangyosított joghurtot, és tésztává dagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítva négyfelé vesszük, és 35 cm hosszú rudakká sodorjuk.
  5. 2-2 tésztakígyót összecsavarunk, a végeiket kissé aláhajtjuk, a kenyereket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és letakarva megkelesztjük.
  6. A megkelt cipókat megszórjuk kevés kukoricaliszttel, és 250°C-ra előmelegített sütőbe toljuk. A hőmérsékletet ekkor 210°C-ra mérsékeljük, és készre sütjük a kenyereket. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc

Tipp:

Kettő helyett egy kenyeret is süthetünk. Ebben az esetben csak két rudat sodrunk, és abból alakítjuk ki a kenyeret.













A recept a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is megjelent.


2 megjegyzés:

  1. Ez a kenyér nálam is gyorsan elfogyna. :D
    Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi! :) Akkor gyere, kenek neked 2 nagy szeletet, és megpakolom minden földi jóval! ;)

      Törlés