2017. január 23., hétfő

Sült virsli sárgarépás burgonyarösztivel, mustárcsírával









A virsli nálunk egy időben heti szinten vagy kétszer asztalra került, aztán úgy meguntuk, hogy igencsak megritkítottam a virslievős napokat. Annyira, hogy hónapokig messzire elkerültem azt a polcot, ahonnan korábban olyan sűrűn leemeltem és a kosaramba tettem ezt a sokszor mentőövként szolgáló élelmiszert.
Most azonban megint vettem, és aznap, amikor nem volt kedvem túlbonyolítani a főzést, ismét asztalra került.
A sült virsli egyébként az egyik fő elkészítési mód nálam, ha virsliről van szó, de most egy kicsi pluszt is vittem bele a maradék parmezánnak hála, valamint a töltési módszeren is változtattam. Azt hiszem, ennek az amúgy pofonegyszerű technikának köszönhetően örökre búcsút intettem a szeletelt hagymával és szintén szeletre vágott sajttal való töltésnek, ui. az aprított hagyma és a reszelt sajt sokkal jobban bevált. :)
Általában sült krumplit vagy főtt kukoricát, csalamádét szoktunk enni hozzá, de most a nálam méltatlanul mellőzött rösztin volt a sor. Ez az étel ilyen formában a mustárcsírával alkot kerek egészet, de persze egy olyan megrögzött mustárrajongó elől, mint amilyen az én Kutyinyekem, még így sem spórolgatom le a mustárt. :D









Hozzávalók 2 személyre:

Virslihez:
5 szál frankfurti virsli
5 szelet húsos szalonna
5 dkg parmezán reszelve
1 fej lila hagyma

Rösztihez:
30 dkg burgonya (tisztítva mérve)
10 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
2 ek. teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 nagy tojás
2 gerezd fokhagyma
őrölt fekete bors

3 ek. kókuszzsír

Tálaláshoz:
mustár ízlés szerint
2 marék mustárcsíra

elkészítés:

  1. A megtisztított hagymát felaprítjuk. A virsliket hosszában bevágjuk, és a rést egy teáskanál segítségével megtöltjük a hagymával és a reszelt sajttal. (Ha a sajtot összenyomkodjuk, az abból letördelt sajttal könnyebben meg tudjuk tölteni a virslit.)
  2. Mindegyiket körbetekerjük 1-1 szelet szalonnával, majd sütőtálba rendezzük. Előmelegített sütőben addig sütjük, hogy a szalonna megpiruljon.
  3. Közben a körethez a tojást elkeverjük az áttört fokhagymával, a sóval, a borssal, a liszttel, majd beleforgatjuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt krumplit és a sárgarépát.
  4. Hűtőben 2 órát pihentetjük, majd hagyjuk, hogy a massza szoba-hőmérsékletűre melegedjen.
  5. Az olajat serpenyőben felhevítjük, az átkevert masszából evőkanálnyi halmokat teszünk bele, majd mindegyiket ellapítjuk úgy, hogy ne érjenek össze, és közepes lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk róluk a felesleges zsiradékot.
  6. Személyenként 2 és fél virslit tányérra teszünk, megszórjuk mustárcsírával, és a rösztivel, valamint mustárral együtt tálaljuk.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc













A recept a Kifőztük gasztromagazin januári számában is megjelent.



2 megjegyzés:

  1. De jó! Még sosem készítettem így virslit, de ezt muszáj kipróbálni. :) Kérek szépen kóstolót! :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Akkor már megérte feltenni. :) Mindenképp dupla adagot küldök, hogy a Csemete is megkóstolhassa. ;)

      Törlés