2016. szeptember 2., péntek

Rumos-szilvapudingos-marcipános linzertorta











Már nagyon ki akartam próbálni az új piterácsozó segédeszközt, és bár a zöldségesnél már két alkalommal sem kaptam szilvát, az egyik bevásárlóközpontban szerencsére találtam. A frissen vásárolt gyümölccsel a birtokomban végre nekiállhattam ennek a tortának. Már hetek óra linzertésztás sütire vágytam, és most, hogy végre vettem szilvát, semmi sem állhatott a vágyam teljesülésének útjába. Na nem mintha pl. őszibarackkal nem készíthettem volna el.
Tény, hogy ez a sütemény a hozzávalók kapcsán és emiatt ízében is a karácsonyt idézi, de muszáj volt már elhasználom az édességes dobozkámban ki tudja, mióta bujkáló marcipánmasszát.
Sajnos a rácsozás elsőre nem sikerült, így hát a fotózás elmaradt. 2 nappal később viszont újra nekifogtam ugyanennek a sütinek, mert egyrészt az 1. sütés eredménye mindkettőnknek kiemelten ízlett, másrészt a zöldségesnél rám köszönt egy teli rekesz szilva, sőt új marcipánmasszát is beszereztem. Direkt örültünk, hogy ismét ehetünk a tortából. :)
A rácsminta tésztakosárra való ráborítása terén a 2. alkalommal már kiokosodva, de azért mégis nagy óvatoskodások közepette került rá a díszítés a sütire. Szerencsére ezúttal összejött a dolog, és így végre megörökíthettem újdonsült, legkedvencebb linzertortánkat :)










Hozzávalók 24 cm-es pitesütő formához:

Tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg barna nádcukor
1 mk. őrölt gyömbér
1 mk. sütőpor
1 tojás

Töltelékhez:
50 dkg szilva (tisztítva, magozva mérve)
15 dkg marcipánmassza
13 dkg barna nádcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 tk. ceyloni fahéj
1 tk. őrölt narancshéj
1 csapott tk. őrölt gyömbér
4 ek. Portorico rum
4 ek. frissen facsart citromlé
2 dkg étkezési keményítő
1 ek. zsemlemorzsa

Tetejére:
1 egészen kicsi tojás sárgája
1 ek. tej
3 ek. szeletelt mandula
1 tk. barna nádcukor darálva

elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet elvegyítjük a gyömbérrel és a sütőporral, majd elmorzsoljuk a kis kockákra vágott hideg vajjal.
  2. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. (Ha a kezünk melegétől lággyá, ragadóssá válna, folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.)
  3. Ahogy összegyúrtuk, lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságú körlappá kinyújtjuk, és a nyújtófa segítségével ráhelyezzük a 2 részből álló tésztarácsozóra úgy, hogy a kimélyített fele legyen felül, benne a sárga rácsbetéttel.
  4. A nyújtófát áthengerítjük rajta, hogy a tészta a rácsmintába nyomódjon, és a kis rombuszok kihulljanak a közökből (ha szükséges rásegítünk).
  5. A rácsozóbetétből kiemeljük a kilyuggatott műanyaglapot, amin a kész tésztarács fekszik. A sütőformát ráborítjuk a tésztarácsra, és azt egy kés segítségével a sütőforma széle mentén, annál 1 cm-rel nagyobb átmérőjűre, azaz 25 cm-esre vágjuk.
  6. A kilyuggatott tésztát a rácson hagyva letakarjuk folpackkal, és hűtőbe tesszük.
  7. A maradék tésztát összegyúrjuk a lehullott tésztadarabokkal, 30 cm átmérőjű körlappá kinyújtjuk, és kibéleljük vele a pitesütőformát. Folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük, amíg a töltelék elkészül.
  8. A megmosott szilvaszemeket mély tálba tesszük, felöntjük forró vízzel, majd 1 perc elteltével, lehúzzuk a héját, kimagozzuk, és négyfelé vágjuk.
  9. A szilvát lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a narancshéjat, és pár percig főzzük, hogy a gyümölcs megpuhuljon, és levet eresszen.
  10. Belekeverjük a citrommal és a rummal előzőleg csomómentesre kevert keményítőt, összeforraljuk, majd hozzákeverjük a vaníliás cukort. Hűlni hagyjuk.
  11. A tésztakosarat villával több helyen megszurkáljuk, megszórjuk zsemlemorzsával, majd nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a lehűtött marcipánt.
  12. Elosztjuk rajta a darabos szilvapudingot, majd a tésztát a ráccsal együtt óvatosan a töltött tésztakosárra borítjuk, és leemeljük róla a rácsot.
  13. A sütemény tetejét megkenjük tejjel kevert tojássárgájával (ez a művelet akár el is hagyható), és előmelegített sütőbe toljuk.
  14. Miután készre sütöttük, rácsra téve hagyjuk kihűlni. A szélét megszórjuk száraz serpenyőben megpirított mandulaszeletekkel, majd a sütemény szélét vagy akár a teljes felületét meghintjük a porcukorral. Felszeleteljük és tálaljuk.

sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 50 perc


A tésztarácshoz ezt a segédeszközt használtam.




































6 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm, kedves vagy! :) Remélem, egyszer elkészíted, mert nagyon durván finom. ;)

      Törlés
    2. Biztos hogy ki fogom próbálni, igaz nincs ilyen rácsozóm, de a linzerféléket nagyon szeretem. Na meg a marcipánt is... és a szilvát is....

      Törlés
    3. Szuper! :) Természetesen nem kell hozzá ilyen piterácsozó, a hagyományos módon is el lehet készíteni a mintát a tetejére. ;)

      Törlés
  2. Tapasztalatból mondom, hogy ez a sütemény nagyon-nagyon finom! Köszönjük szépen a kóstolót! :) ...és most láthatom egészben is. :D Nagyon szép lett! A fotók ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Úgy örülök, hogy ízlett. :) Jutott vajon belőle az embörnek is, vagy mindet megetted? :D
      Köszönöm! ♥

      Törlés