2016. március 5., szombat

Joghurtos-csokis-diós sütemény









Ennek a számomra extra finomnak számító süteménynek az eredetijét Ági barátnőm blogjáról sütöttem meg először még tavaly tavasszal. Akkor eperrel. Nemrégiben újra sor került rá, mégpedig olyan módon, hogy a nagy sütemény ehetnékem közepette nem tudtam, mit is süssek, ami hamar megvan és nem tejpite. :D Az Ágival való beszélgetés közben azonban szerencsére feljött a szó erről a süteményről. A blogján olvasható hozzászólásokból derült ki, hogy én ezt már egyszer elkészítettem, de ezek szerint jól el is felejtettem azóta. Nem csak annak az első sütésnek a ténye hullott ki a fejemből, de sajnos az is, hogy a süti vajon akkor ízlett-e vagy se. Mondjuk eléggé esélyes volt, hogy igen, hiszen Ági receptje. :D
A leírást újra elolvasva rögtön tudtam, hogy tényleg klassz sütiről van szó, úgyhogy a csetelés után azonnal neki is fogtam. Meggyem nem lévén itthon, csokival, mazsolával és dióval ízesítettem, és egy picit csökkentettem a liszt mennyiségét. Annyira ízlett (ehhez a tetején lévő ropogós, cukros dió, igencsak hozzájárult), hogy amikor elfogyott, úgy éreztem, máris sütnöm kell egy újabb adagot, de leállítottam magam. Most jött el az idő, hogy megint ez legyen a hétvégi desszertünk, ám ezúttal fehér liszt helyett rizsliszttel, és abból is félig barnából készítettem. Bár lépten-nyomon azt olvashatjuk, hogy a fehér liszt mennyire egészségtelen, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy rizslisztből készítve ez a süti finomabb. Sajnos nem így van, a fíling egy kicsit más, de ez a kis huncut még így is dobogós helyen van nálam. Igaz, a tésztája kicsit törékenyebb, morzsálódósabb, mint a fehér lisztes társáé, de így is igen hamar elfogyott. :)

Ági, nagyon köszönöm a segítséget! ♥













Hozzávalók 20x25 cm-es tepsihez:

12,5 dkg fehér rizsliszt
12,5 dkg barna rizsliszt
6 g sütőpor
6 dkg étcsokoládé
6 dkg mazsola
20 dkg nádcukor vagy nyírfacukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
10 dkg vaj
20 dkg natúr joghurt
2 tojás
1 citrom
2 ek. narancslikőr
10 dkg durvára vágott dió + 2,5 dkg nádcukor a tetejére

elkészítés:

  1. A mazsolát kevés vízzel felengedett likőrbe áztatjuk. A csokoládét és a diót durvára vágjuk. A citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk és félreteszünk belőle 25 ml-nyit.
  2. A vajat a kétféle cukorral kihabosítjuk, alaposan elkeverjük a tojásokkal, a joghurttal, a citromlével és a lecsepegtetett mazsolával.
  3. Beleforgatjuk a sütőporral, a citromhéjjal és a csokoládéval elvegyített kétféle lisztet, majd a tésztamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
  4. A tetejét megszórjuk durvára vágott dióval és cukorral, majd előmelegített sütőben készre sütjük. Hurkapálcával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.
  5. Rácson hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük és tálaljuk.

sütési hőfok 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 45 perc


Megjegyzés:
Ha fehér liszttel készítjük, a hozzávalók mennyisége nem módosul, de a sütemény egy kicsit más érzetű lesz.












































A hátteret a Fotókellék biztosította.



4 megjegyzés:

  1. ♥ ♥ ♥ :D De örülök, hogy tetszett az alaprecept és abból ilyen klassz sütit sütöttél. :) Mazsolával, csokival és persze dióval nagyon finom lehet! Kérek szépen kóstolót, cserébe küldök egy kis sós kalácsot. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, nagyon tetszett, dobogós helyen van, és bevallom, nekem azért fehér liszttel jobban ízlett. :D De rizsliszttel is igazán finom, és örülök, hogy te is annak képzeled. ♥ De hogy te is ellenőrizhesd, küldök belőle egy tálcával. ;)

      Törlés
    2. :D De jó dolgom van nekem! Köszi! ♥

      Törlés
    3. Ez a minyimum, keziccsókolom! ;)

      Törlés