2013. június 1., szombat

Földiepres-tejfölös desszert bodzazselével





Edzésből hazafelé jövet szép, kövér eperszemek mutogatták magukat a zöldségesnél. Meg is akadt rajtuk a szemem, és vettem 1 kilót. Egy keveset megettem belőle a hétvégén, de a nagy része a hűtőben várt sorsára. Kicsit már kezdtek szottyosodni, ezért lecukroztam őket – nem voltak ui. túl édesek.
Délután a Kedves közölte velem, hogy édességre vágyik, de a mosolyogva felkínált cukrozott eperre csak fanyalogva pislogott. - Na jó – gondoltam, akkor gyorsan összedobok belőle valami olyat, ami inkább kedvére való lesz. Ilyenkor különösen jó szolgálatot tesz a kész babapiskóta, egy kis csoki és a tejföl. Mivel pár napja elkészült a bodzaszörp is, és Ági barátnőm már jelezte, hogy nagyon jól harmonizál a bodza az eperrel, ezért kézenfekvő volt, hogy összeházasítom őket. Pillanatok alatt össze is állt az édesség, és egy hipergyors fotózást követően már vittem is apjukomnak, akinek végre fülig ért a szája – kiváltképp, amikor megkóstolta.
Természetesen friss, cukrozatlan eperből is elkészíthető, sőt úgy még szebb is lesz a desszert.







Hozzávalók 8 személyre: 

Piskótaalaphoz: 
16 db babapiskóta
20 dkg étcsokoládé vagy ét csokipasztilla
1,5 dl tej 

Bodzazseléhez: 
2 dl bodzaszirup 
1 dl víz
½ citrom leve
1 ek étkezési keményítő 

Krémhez: 
85 dkg 20%-os tejföl
7 dkg porcukor
3 ek bodzaszirup
1 és ½ zacskó instant zselatin fix
55 dkg eper

elkészítés:


  1. A babapiskótákat háromba törjük és egy mély tálba tesszük.
  2. A csokit a tejjel vízgőz fölött megolvasztjuk, jól elosztva ráöntjük a babapiskótára és alaposan összekeverjük, hogy a piskótákat mindenhol befedje a csoki.
  3. A csokis piskótát aztán lerakjuk egy szélesebb edénybe.
  4. A bodzazseléhez a szörpöt lábosba öntjük, felöntjük a vízzel és felforraljuk.
  5. A citromlében simára keverjük a keményítőt, a forrásban lévő bodzaléhez adjuk és besűrítjük. Nem kell túl sűrűnek lennie, lényeg, hogy önthető állagú legyen. Kihűtjük.
  6. A bodzazselét a csokis piskótára kanalazzuk úgy, hogy mindenhova jusson belőle.
  7. Az epret megmossuk, megtisztítjuk, megszárítjuk és negyedeljük.
  8. A tejfölt összekeverjük a cukorral és a bodzasziruppal, alaposan elkeverjük benne a zselatin fixet, hagyjuk kicsit dermedni, majd hozzáforgatjuk az epret és a krémet eloszlatjuk a bodzás-csokis piskótán. Behűtjük, majd tálaljuk.












4 megjegyzés:

  1. Még szerencse, hogy Valaki nem vetette rá magát a cukrozott eperre, így "megszületett" ez a klassz édesség! :D Ha rajtam múlt volna az epernek egy szempillantás alatt csak a hűlt helyét látod! :D

    VálaszTörlés
  2. Na ez az, Gold is azt mondta, hogy ánnye de érdekös ez a Kutyafül, hogy neki nem felel meg a cukrozott eper. De végülis nem olyan nagy baj ez, hiszen akkor nem született volna meg ez a desszert. Tényleg nagyon fini lett. :)

    VálaszTörlés
  3. És én ebből nem kaptaaaam! Brühühüüüü!

    VálaszTörlés