2012. október 20., szombat

Körtekrémes pitetorta





Már megint linzertorta – tudom! Mea culpa, mea maxima culpa! Aki azonban egyszer rákap a pitetésztára, az nem bírja abbahagyni, és azon agyal, milyen gyümölccsel, milyen krémmel próbálja ki legközelebb. Ez egy megunhatatlan süti – most már én is tudom, és el kell hinnetek, hogy bármit tesztek is bele, nem fogtok csalódni benne. Egyetlen dologra kell csak odafigyelni, mégpedig arra, hogy maga a tészta tökéletes legyen. Na ez a tudomány, és bár alapjában véve ez egy végtelenül egyszerű és pillanatok alatt elkészíthető tésztaféle, mégsem olyan magától értetődő az, hogy elsőre is jól sikerül. Mert sajnos nem, ill. nem biztos. Nekem nagyon nem akart összejönni, de néhány kísérlet és egy jó alaprecept után megtört a jég – beléphettem a jó linzertészta készítők táborába. Anya sütievés közben már direkt a tészta szélét hagyja utoljára - márpedig ez elismerésnek számít. :-)

Barátnőmmel minden héten talizunk. Hol ő jön hozzánk, hol pedig én őhozzájuk. Ez már hagyomány, nem tudnánk róla lemondani. Ezek a csajos napok a hét fénypontjai. Nem csak arra van alkalmanunk, hogy nagyokat beszélgessünk, hanem így végigkóstolhatjuk egymás repertoárját mind a fő fogások, mind a desszertek terén. Ezúttal ő látogatott meg engem. Úgy gondoltam, a húsos káposzta után muszáj eldicsekednem neki azzal, hogy a linzertészta, aminek a készítsését az ő útmutatásai alapján sajátítottam el, már majdnem pont olyan, mint az övé. Kapóra jött a körte, amiből az idén alig termett a telkünkön, de arra pont elég volt, hogy egy tortában töltsék be nemes feladatukat. Büszke vagyok erre a krém-ötletre, ami persze nem nevezhető az emberi zsenialitás csúcspéldájának, de legalább nagyon finom és egyszerű elkészíteni. Barátnőmnek nagyon tetszett az eredmény, a krém színe, állaga és íze, nem beszélve a tésztáról, ami szerinte már pont olyan, mint az övé. Nagy kő esett le a szívemről, de én persze tudom, hogy még mindig nem teljesen olyan, mint ami az ő keze alól kerül ki.
Ez a krém még engem is meglepett. Egyszerre édes, ugyanakkor savanykás és üde – tökéletes egy barátnőzős, egyfolytábanbeszélős naphoz.


Hozzávalók 24 cm-es piteformához:

Linzertésztához:
20 dkg liszt
12 dkg vaj
7,5 dkg cukor
1 kis tojás
késhegynyi sütőpor
1 púpozott ek zsemlemorzsa

Körtekrémhez:
8 db közepes méretű körte
1 citrom leve
2-3 ek cukor
1 tk őrölt fahéj
½ mk őrölt gyömbér
1 vaníliarúd
3 dl tej
8 dkg étkezési keményítő
3 dkg vaj

elkészítés:
  1. A sütőporos lisztet a kisebb kockákra vágott hideg vajjal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a cukrot és a tojással együtt homogén tésztává gyúrjuk.
  2. Lisztezett felületen kinyújtjuk, beleillesztjük a formába és amíg a krém elkészül, hűtőben pihentetjük.
  3. A körtéket meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, kisebb darabokra vágjuk és lábosba tesszük.
  4. Meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, a vaníliarúd kikapart magját és a vaníliarudat, és kis lángon főzni kezdjük.
  5. Ha a körte megpuhult, kivesszük belőle a vaníliarudat, botmixerrel pépesítjük és visszatesszük a gázra.
  6. A tejben csomómentesre keverjük a keményítőt, fokozatosan a körtepéphez csurgatjuk és besűrítjük vele a krémet.
  7. A még forró krémhez keverjük a vajat, majd az egészet hűlni hagyjuk.
  8. A tészta alját villával több helyen megszúrkáljuk, megszórjuk zsemlemorzsával és eloszlatjuk rajta a langyosra hűlt krémet.
  9. A pitét előmelegített sütőben készre sütjük, majd a formából kivéve rácson hagyjuk kihűlni.
  10. Tetejét díszíthetjük szárított körteszirommal vagy kandírozott gyümölccsel.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc








2 megjegyzés: