2012. szeptember 28., péntek

Tejberizses linzertortácskák kandírozott sárgadinnyével






Nálam egy ideje linzertészta-imádat van. Ezt a sütit képtelenség megunni, ráadásul a végtelenségig variálható. Bármilyen töltelékkel finom. Az sem utolsó szempont, hogy állati gyorsan elkészíthető, a tészta gyakorlatilag 1 perc alatt összeállítható. Ha az arányokat betartjuk, az alaptésztán már nincs mit variálni, maximum ízesíthetjük még reszelt citrom- vagy narancshéjjal, vagy darált, olajos magvakkal. Nem érdemes nagyon eltérni a jól bevált arányoktól.

A zacskós tejberizs egyébként nálunk ritka vendég, 2 évente egyszer veszek csak ilyesmit, de akkor napokig ezt esszük, mintha legalábbis valamiféle hiánybetegségben szenvednénk. Már tegnap is akkora volt a vágy egy hipp-hopp-megvan-édesség iránt, hogy a Kutyafül meglepte magát és engem is 2 zacskó bolti tejberizzsel. Az egyik adagot fel is faltuk némi aszalt barackkal felturbózva. A második zacskót már nem volt kedvem sima tejberizsnek felhasználni, így jött az ötlet, hogy krém lesz belőle, mégpedig az imádott linzertésztával, ezúttal viszont kandírozott sárgadinnyével blondítva, mert abból volt itthon egy hónapok óta sorsára váró, szomorkásan gubbasztó zacsival. Hogy én mennyire imádom ezt a gyümölcsöt, és kandírozva is Isteni! És most már biztos vagyok benne, hogy a linzertészta valóban bármivel működhet.
Ez a süti természetesen saját készítésű tejberizzsel is elkészítő, ami nekem sajnos nem az erősségem, viszont sokkal egészségesebb.





Hozzávalók 6 db 10 cm átmérőjű tartlet formához:

Tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 kis tojás
zsemlemorzsa a szóráshoz

Töltelékhez:
1 cs. Dr. Oetker vaníliás tejberizs
4,5 dl tej
2 ek cukor
6 dkg kandírozott sárgadinnye
2,5 dkg vaj

Díszítéshez:
fahéj
kandírozott sárgadinnye

elkészítés:

  1. A lisztet elmorzsoljuk a felkockázott hideg vajjal, hozzáadjuk a cukrot, beleütjük a tojást és gyors mozdulatokkal homogén tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, gombócokká gömbölygetjük, ellapogatjuk, és egyenként beletesszük a kis piteformákba. Ujjainkkal elegyengetjük úgy, hogy a forma pereméig felérjen a tészta. Hűtőbe tesszük, amíg a krémet elkészítjük.
  3. A töltelékhez a kandírozott sárgadinnyét felaprítjuk, félreteszünk belőle a díszítéshez. A tejben beletesszük a cukrot, felforraljuk, majd elzárjuk alatta a gázt, beleöntjük a rizst és kézi habverővel csomómentesre keverjük. Fedő alatt 15 percig állni hagyjuk, hogy megpuhuljon és jól beigya a tejet.
  4. Ha elkészült, hozzákeverjük a vajat és kicsit hűlni hagyjuk.
  5. A tortácskákat kivesszük a hűtőből, az aljukat több helyen villával megszurkáljuk, megszórjuk zsemlemorzsával és belesimítjuk a krémet (minden tortácskába 2 ek jut belőle).
  6. Előmelegített sütőben megsütjük, hűlni hagyjuk, majd a formából kivéve, rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Tetejüket megszórjuk fahéjjal, és a félretett kandírozott sárgadinnyével díszítjük.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc















2 megjegyzés:

  1. ...juj... ezek a tortácskák nagyon finomak lehetnek! :) A fotók csodaklasszak lettek! ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Ágikám! :) A régi fotónál mindenképp szebbek lettek ezek, az biztos. ;) Küldök is neked gyorsan 3 darabot, hogy jusson mindkettőtöknek, és még maradjon is neked 1 plusz nassolnivaló. :D

      Törlés