2012. augusztus 10.

Krémfehérsajt saláta





A megmaradt krémfehérsajt sehogy sem akart elfogyni, és mivel nem voltam kimondottan éhes, úgy gondoltam, pont elég lesz ez nekem ebédre. Egyben csoda is történt, mert életemben először ettem meg egy egész paradicsomot. Nem lett ugyan a kedvencem, de ez már haladás.
Az olívaolajba egy gerezd zúzott fokhagymát is belekeverhetünk, és így is megpiríthatjuk a zsemlekockákat.

Hozzávalók 1 személyre:

7 dkg sós krémfehérsajt
1 db paradicsom
fél fej lila hagyma
fél zsemle
1-2 ek. olívaolaj
1 csipet őrölt fekete bors

elkészítés:

  1. A sajtot kockákra vágjuk és meghintjük borssal.
  2. A zsemlét kettévágjuk, az alsó felét felkockázzuk, és serpenyőben az olajon megpirítjuk.
  3. A paradicsomot is kockákra vágjuk, és a vékonyra szelt hagymával együtt a többi hozzávalóhoz forgatjuk. Önmagában, vagy sült/grillezett húsokkal is fogyasztható.

Kapros almasaláta sárgarépával








Vasárnapi ebédre voltunk hivatalosak a rokonokhoz, ott ettem először ilyen salátát. Első blikkre fintorogtam a kapor és a nyers répa miatt, mert nem tartoznak a kedvenceim közé. A sértődést elkerülendő, mindenbe belenyalok, nehogy azt mondják, hogy meg se kóstoltam, ezért ezt a salit is leteszteltem... ééés ízlett. Mi több, nagyon bejött! A répa ilyen vékonyra szelve nem is zavaró, a kaprot pedig alig éreztem benne. Tulajdonképpen az sem lett volna baj, ha még hangsúlyosabb lett volna. Az általam elkészített salátába ezért kicsit többet tettem. Azt hiszem jó úton haladok a zöldségekkel való jó viszony kialakításával kapcsolatban, így végre lesz mit ennem, ha fogyókúrázni akarok... és nagyon akarok, mert már beindult a „kölökgólya-effektus”.
Grillezett húsok, halak, zöldségfasírtok mellé nagyszerű köret. Különleges, üdítő ízű saláta, ami önmagában is fogyasztható, és fogyókúrázóknak is ideális.
 
 

 


Hozzávalók 4 személyre:

2 szál sárgarépa
2 savanykás alma
1 közepes méretű lila hagyma
1 citrom leve
1 csapott tk. só
1 ek. nádcukor
2 ek. light tejföl
2 ek. majonéz
½ mk. őrölt fekete bors
1 csokor friss kapor

elkészítés:
  1. A répát megtisztítjuk, papírvékonyságúra szeljük, vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A megpucolt hagymát felaprítjuk.
  2. Az almát megmossuk, 8 gerezdre vágjuk, magházát kivesszük, meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk.
  3. A répát az almával és a hagymával együtt tálba tesszük, megsózzuk, megcukrozzuk, meglocsoljuk a citromlével, és összekeverjük. Annyi vizet adunk hozzá, amennyi ellepi. Lefedve, másnapig hűtőben érleljük.
  4. A megmosott kaprot felaprítjuk, és a majonézzel kevert, borssal ízesített tejfölhöz keverjük.
  5. A salátát leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a majonézes öntethez. Tálaljuk.






Krumplisaláta csiperkegombával





Amióta gombával is merek ügyködni a konyhában, lassan készülnek a gombát tartalmazó ételek. Persze nem nekem, mert én még nem jutottam odáig, hogy megkedveljem ezt a furán ruganyos húsú valamit. Ezúttal mustáros-tejfölös krumplival készítettem, ez lett a köret a sima főtt virslihez.

Hozzávalók 1 személyre:

4 kis szem krumpli
1 kis fej vöröshagyma
2 bébiuborka
néhány szelet konzerv csiperkegomba
1 ek. mustár
1 ek. tejföl
1 mk. csípős paprikakrém

pár csepp citromlé

elkészítés:

  1. A krumplit meghámozzuk, 0,5 cm-es szeletekre vágjuk, puhára főzzük, majd leszűrjük és jól lecsepegtetjük.
  2. A hagymát megtisztítjuk és vékony karikákra szeljük. A gombát feldaraboljuk, az uborkát karikákra vágjuk.
  3. A mustárt elkeverjük a tejföllel, a citromlével, és hozzáforgatjuk a feldarabolt hozzávalókat.
  4. Pár órára vagy 1 napra hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Grillezett húsokhoz vagy virslihez kínáljuk.