2012. augusztus 3.

Ropogós héjú krumplis kenyér





Szép emlékeim vannak erről a kenyérről, mert egyrészt a krumplis kenyér az egyik kedvencünk, másrészt sok dicséretet kaptam érte.
A Kedvesem 2 napra elment itthonról, és én egyedül maradtam a 4 macskával. A hazaérkezését finom, friss kenyérrel akartam megünnepelni, ui. neki ez felér egy 3 fogásos vacsorával. A múltkor megállapítottuk, hogy az eddig készült kenyereim közül a krumplis és a hagymás-paprikás áll a legközelebb az ízlésünkhöz, de mivel utóbbi macerásabb, ezért döntöttem az előbbi mellett. Most viszont még finomabbra szerettem volna elkészíteni, ezért sima- és rétesliszt keveréke helyett a hozzávalókban felsorolt lisztekből sütöttem, és kicsivel több krumplit adtam hozzá. Nem csalódtunk, ez még jobb lett, mint az előző, és szerintünk az arányokat illetően ez már nem is szorul további fejlesztésre. Természetesen egyéb fűszerekkel is meg lehetne azért bolondítani. A kenyérliszt-teljes kiőrlésű búzaliszt arányán változtathatunk, attól függően, hogy fehérebb vagy barnább kenyeret szeretnénk.
Kíváncsiságból lemértem, amikor kisült, és 10 dkg híján 1 kg lett.








Hozzávalók 1 kenyérhez:

35 dkg kenyérliszt (BL 80)
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 ek. só
15 dkg krumpli (tisztítva mérve)
2-2,5 dl langyosra hűlt burgonya főzőlé
1 ek. cukor
3 dkg élesztő
lenmag és liszt a szóráshoz

elkészítés:

  1. A megpucolt krumplit felkockázzuk, annyi vízben, amennyi épp ellepi, puhára főzzük, majd leszűrjük és villával összetörjük. Langyosra hűtjük.
  2. A cukrot feloldjuk 1 dl langyosra hűlt burgonya főzőlében, belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük és letakarva felfuttatjuk.
  3. A liszteket elvegyítjük a sóval, a krumplival, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék főzőlevet, és megdagasztjuk. ha nagyon ragad, dagasztás közben apránként adhatunk még hozzá lisztet. A tésztát kilisztezett tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát gyengéden átgyúrjuk, majd 3 egyenlő része osztjuk, és mindegyiket megsodorjuk.
  5. A rudakat az egyik végüknél fogva összeragasztjuk, hármas fonással összefonjuk, és a végüket összeragasztva, kör alakúra formázzuk.
  6. A kenyérkoszorút sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és letakarva további 15-20 percig kelesztjük. A tetejét lekenjük vízzel, megszórjuk lenmaggal és egy kis liszttel. Előmelegített sütőben ropogósra sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. sínen)
sütési idő: kb. 40 perc


Tipp:
A kenyeret kapcsos tortaformában is megsüthetjük. Ez esetben azt is érdemes sütőpapírral kibélelni.
Én is így sütöttem legelőször, de nem tetszett, hogy a sütőforma pereme miatt a kenyérnek karimája lett. Második alkalommal kipróbáltam a hatos fonást - úgy nagyon szép lett a kenyér, lásd: utolsó kép.












hatos fonással készült kenyerem

5 megjegyzés:

  1. Ó, milyen szép lett! A hatos fonással készült is guszta, de ez a kis kerek... A szelet meg olyan, mint egy felhő. :) Nagyon tetszik. Biztos nagyon finom is! Szívesen megkóstolnám. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszik! :) Hatossal még csak egyszer csináltam, hármas fonással, kerekre alakítva pedig csak most másodjára. A többi alkalommal mindig vekni alakú volt.
      Igazad van, a szelet tényleg felhő alakú. Ez eddig fel sem tűnt. De aki ilyen klasszul tud asszociálni, mint te, annak rögtön 2 szelet jár kóstolónak. ;)

      Törlés
    2. Ó! Köszönöm szépen! ♥

      Törlés
    3. Köszönöm ezt a remek receptet az alakja nem is fontos az íze remek lett sok receptet megneztem és ez nyert! Eddig senkinek nem jutott eszébe h.apucolt burg. Is megfelelő hát még hogy a krumpli lébe futtatjuk fel az élesztőt. Most sütöm másodszorra! Köszönöm

      Törlés
    4. Nagyon örülök, hogy tetszett és bevált a receptem. :) Bizony, a főzőlét nem szabad kidobni, fel lehet használni kelt tésztákhoz, leves vagy főzelék készítéséhez is. ;)

      Törlés