2017. július 18.

Sajtos tönkölykréker








Ezt a sós kekszet a teljes kiőrlésű, szezámmagos krékerrel együtt készítettem, mert olyan hamar megvan vele az ember, hogy érdemes egyszerre kétfélét sütni. A két krékert egymással felváltva rendezhetjük el a tálon, és hol az egyiket, hol a másikat ropogtathatjuk. :D
A Kutyafül odavolt ezért a sajtos tallérért, és én is szívesen eleszegettem, mert ilyen formában még én is szeretem a sült sajtot. :) Még sokszor meg fogom vele lepni magunkat, mert nagy filmrajongók lévén az esti mozizáshoz is tökéletes választás. :D






Hozzávalók 30 darabhoz:

12,5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
½ tk. fekete szezámmag
1 tk. durva szemű só
3 dkg vaj
4 dkg reszelt Grana Padano sajt
3 dkg reszelt Pannónia sajt
60 ml zsíros tej
1 tk. mustár
fekete szezámmag a szóráshoz

elkészítés:

  1. A szezámmaggal, sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot.
  2. A tejet elkeverjük a mustárral, a lisztkeverékhez adjuk, tésztává gyúrjuk, majd 12 cm hosszú, 5 cm átmérőjű hengerré formázzuk. Folpacka csomagoljuk, és 1 órára (vagy max. 3 hónapra) mélyhűtőbe tesszük.
  3. A tésztahengert a fagyasztóból kivéve 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és a felületüket megszórjuk szezámmaggal, valamint sópehellyel.
  4. Előmelegített sütőben – miközben egyszer fordítunk egyet a tepsin – aranybarnára sütjük a krékereket. Rácsra szedve teljesen kihűtjük, majd tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc

Tipp:

A krékereket magában is elropogtathatjuk, de délutáni snaknek bármilyen feltéttel is kínálhatjuk – mintha szendvics lenne, megkenhetjük házi készítésű, különböző ízesítésű vaj- vagy túrókrémmel, sőt csilidzsemmel is.









6 megjegyzés:

  1. Ó, de szívesen elfogadnék én is egy tálkával jóízű ropogtatás céljából. :D Nagyon klasszak a fotók! ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösziii!!! ♥ Ebből a krékerből nagyon sokat küldök, mert tudom, hogy szeretnéd, és mivel én meg téged szeretlek, ezért nem hagyna nyugodni, ha csak keveset adnék. :D

      Törlés
  2. Istenien néz ki, szinte érzem az ízeket a számban. Biztos vagyok benne, hogy megsütöm, az tuti!!!!!
    Köszike a receptedet

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha elkészíted! Remélem, te is szeretni fogod. :)

      Törlés
  3. holnap kisütöm, ma este összeállítottam dupla adagot

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper, örülök, hogy kipróbálod, és remélem, ízleni fog. ;)

      Törlés