2018. március 26.

Mascarponés briós






Régóta szemezek Ági barátnőm vaníliás briósaival, és most, hogy a muffintepsi egymás után kétszer is előkerült, eszembe jutott a fent említett péksüti. Úgyhogy harmadjára is elővettem a tepsit. :D Bár Ági receptjeit nagyon szeretem, mégsem az övét vettem át, csak a muffintepsiben való sütés ötletét kölcsönöztem tőle. :) Olyan jópofa így ez a finom, könnyű tésztájú kalács – igazi dísze lehet az ünnepi asztalnak húsvétkor. :)
 
 
 
Hozzávalók 12 darabhoz:

30 dkg finomliszt

5 dkg mascarpone

3 dkg olvasztott vaj
+ a kelesztéshez és a sütéshez
1 tojássárgája

4 dkg cukor

1 tk. só

2 dkg friss élesztő

1,5 dl tej

1 kis tojás
a kenéshez
kristálycukor
a szóráshoz

elkészítés:

  1. A fele mennyiségű tejben felolvasztjuk a vajat, és belekeverjük a mascarponét. Hűlni hagyjuk.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 dkg cukrot, és a langyos tej másik felével simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
  3. Hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, a vajas-mascarponés tejet, a tojássárgáját, és robotgéppel pár perc alatt megdagasztjuk a tésztát.
  4. Kézzel jól kidolgozzuk – közben kevés lisztet adhatunk még hozzá –, majd vajjal vékonyan kikent tálba tesszük, a tetejét meghintjük liszttel, és letakarva, huzatmentes helyen a kétszeresére kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon finoman átgyúrjuk, majd 12 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket meggömbölygetjük. Letakarva negyedórát pihenni hagyjuk.
  6. A tésztagombócokat 20 cm hosszú rudakat sodrunk, hosszában, középen kettévágjuk, majd összecsavarjuk és csigaalakban feltekerjük.
  7. A megformázott briósokat a muffintepsi olvasztott vajjal vékonyan kikent mélyedéseibe ültetjük, és letakarva negyedóra alatt megkelesztjük.
  8. Lekenjük felvert tojással, megszórjuk kristálycukorral, és előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácsra szedve hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés

sütési idő: kb. 20 perc


Megjegyzés, tipp:

Ha a tetejét nem szórjuk meg cukorral, húsvéti kalácsként is kínálhatjuk a sonkához.
 
 

 

 

2018. március 24.

Malakow torta







Gyerekkorom kedvenc, Édességek c. süteményes könyvéből több receptet is kinéztem annak idején, és mutogattam Anyának, hogy miket készítsen el belőle. A fotó alapján az egyik legkedvesebb édesség a Malakow torta volt, amit Anya valóban meg is sütött. Kóstolás után, emlékeim szerint, egyikünk sem érezte eget rengetően finomnak, és mivel a drágább kategóriába tartozott, többször nem is került asztalra. Mostanáig. :) Az elmúlt időszakban ui. többször is levettem a polcról az ominózus könyvet, és lapozgatás közben rácsodálkoztam, hogy mai szemmel nézve is mennyi szépség van benne. Sajnálatos azonban, hogy a receptek hagynak némi kívánni valót maguk után. Újra megakadt a szemem a Malakow tortán, és úgy gondoltam, felnőtt fejjel és megügyesedve most már én is megsüthetem, hátha az újbóli kóstolás után most kellemes élményben lesz részünk. Pár nappal az elhatározás után – az eredeti receptet több helyen módosítva – végre én is elkészítettem. A tortából egy kedves barátnőm is kapott, és mivel nagyon ízlett neki, így bátran ajánlom húsvétra. :) Ízében és küllemében is igazi, ünnepi édesség. :) 






Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortaformához:

Piskótához:

4 tojásfehérje

8 dkg porcukor

8 dkg finomliszt

1 mk. sütőpor

vaj és liszt a sütőformához


Rétegezéshez:

28 db babapiskóta
(lehet kevesebb is)
80 ml száraz vagy félédes fehérbor

80 ml narancslé

2 ek. rum
1 ½ ek. cukor

15 dkg vaj

15 dkg porcukor

6 tojássárgája

1 vaníliarúd

3 ek. száraz vagy félédes fehérbor

10 dkg pirított, őrölt mandula


Díszítéshez:

4 dl tejszín

2 ek. porcukor
3 zselatinlap

10 dkg étcsokoládé

1 tk. napraforgóolaj

aprított pisztácia


elkészítés:

  1. A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a porcukrot kisebb részletekben beleszitálva, fényesre verjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporral vegyített lisztet.
  2. A tésztamasszát a kivajazott, liszttel behintett tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük a formából, és tortarácsra téve hagyjuk kihűlni. A kihűlt piskótát visszatesszük a peremével ellátott sütőformába (vagy tortatálra tesszük, és tortagyűrűt helyezünk köré).
  3. A babapiskóták megmártóztatásához a fehérbort a narancslével és a cukorral felforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot, és hozzáadjuk a rumot. Kihűtjük. A babapiskótákat félbevágjuk.
  4. A krémhez a tojássárgákat 10 dkg porcukorral a vaníliarúd kikapart magjaival és a borral vízgőz fölött krémmé főzzük. A puha vajat a maradék porcukorral kihabosítjuk, majd hozzáforgatjuk a tojáskrémet és a pirított, őrölt mandulát.
  5. A tortalapra 2 evőkanál mandulás krémet kenünk, és körkörösen kirakjuk az alkoholos narancslébe alaposan beáztatott babapiskóta felével. Rákenjük a krém felét, elrendezzük rajta a maradék babapiskótát, majd befedjük a megmaradt krémmel. A süteményt folpackkal letakarva, 2 órára hűtőbe tesszük.
  6. A zselatinlapokat pár percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kicsavarjuk, és feloldjuk 0,5 dl felforrósított tejszínben. Hűlni hagyjuk. A tortáról lekapcsoljuk a forma peremét.
  7. A porcukorral ízesített többi tejszínt kemény habbá verjük, hozzáforgatjuk a zselatinos tejszínt, és a hab 2/3-ával bevonjuk a süteményt. A torta tetején bejelöljük a szeletek helyét.
  8. A többi tejszínhabot csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, és körben habrózsákat nyomunk a jelölések közé, a torta szélétől egy kicsit beljebb. A habrózsákat megszórjuk aprított pisztáciával.
  9. A csokoládét az olajjal vízgőz fölött felolvasztjuk, majd egy tepsi hátuljára öntjük, és téglalap alakban egyenletesen elkenjük. Dermedni hagyjuk, majd spatulával forgácsokat készítünk belőle, és tálalás előtt körben megszórjuk vele a torta szélét.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)

sütési idő: kb. 15 perc


Megjegyzés:
Természetesen "rendes" piskótából is elkészíthetjük, de én gazdaságosabbnak ítéltem felhasználni a krémhez szükséges tojássárgáják miatt kimaradt fehérjék nagy részét.











2018. március 22.

Hagymakrémleves húsgolyóval, csipetkével








Úgy indult, hogy egyszerű hagymakrémlevest főzök, aztán kissé eltérültem és jól felturbóztam. Tulajdonképpen tartalmas hagymakrémleves lett belőle. :D Történt ui., hogy a kiolvasztott fél csirkemellet nem volt kedvem valamilyen főételnek elkészíteni, így aztán a húsból levesbetét lett, és került mellé még egy kis csipetke is. Utóbbit most készítettem először, és rögtön tojásmentesen. Olyan jót ettem belőle, hogy nem is kellett utána 2. fogás. :)






Hozzávalók 4 személyre:

a leveshez:
1 vastag szál sárgarépa
1 nagy fej lila hagyma
½ szál bocskor- Palermo/Ramiro vagy kaliforniai paprika
6 ek. konzervkukorica
2 ek. vaj
1 ek. morzsolt oregánó
őrölt fehér bors

1,4 l víz
1 tyúkhúsleveskocka
2 dl habtejszín
1 púpozott ek. étkezési kukoricakeményítő

a húsgolyóhoz:
25 dkg csirkemellfilé
1 tk. különleges édes paprika
őrölt fekete bors

1 ek. vaj

a csipetkéhez:
10 dkg durumliszt (Panzani)
kb. 0,5 dl víz
egy csipet só

a tálaláshoz:
tejföl
frissen facsart citromlé

elkészítés:

  1. A golyókhoz a húst feldaraboljuk, késes aprítóban ledaráljuk, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük és alaposan összedolgozzuk.
  2. A húsmasszából 1,5-2 cm átmérőjű golyócskákat formázunk (nekem 30 db lett), és kisütjük a felforrósított vajon. Félretesszük.
  3. A leveshez a megtisztított, apró kockákra vágott répát 1 evőkanál vajon megdinszteljük, majd félretesszük.
  4. A vajat pótoljuk és megfonnyasztjuk rajta a vékony karikára szelt lila hagymát, valamint a felaprított paprikát. Közben sózzuk.
  5. Felengedjük a vízzel, beletesszük a leveskockát, a fűszerekkel ízesítjük, és forrás után addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
  6. A levest leturmixoljuk, visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a répát, és roppanósra főzzük.
  7. A csipetkéhez a hozzávalókat villával összeállítjuk, majd kézzel lágy tésztává gyúrjuk. A levesbe csipkedjük, és készre főzzük.
  8. A keményítőt simára keverjük a tejszínnel, hozzámerünk a forró levesből, majd a keményítős keveréket a leveshez csorgatjuk.
  9. Beletesszük a kukoricát, a húsgombócokat, és épp csak összeforraljuk. Tejfölt és/vagy citromlevet kínálunk hozzá.