2013. április 29., hétfő

Gyökérkenyér lenmaggal





Nagyon régóta szemezek a gyökérkenyérrel, mert tetszik ez a rusztikus forma. Nem tudom az okát, hogy eddig miért nem sütöttem, de amikor a napokban a ...konyhán innen – kerten túl... blogon nézelődtem, megint megakadt a szemem Ági barátnőm Svájci gyökérkenyér fotóján. Aznapra már úgy is alig volt kenyerünk, így aztán hamar eldőlt, hogy az ő receptje szerinti gyökérkenyeret fogom elkészíteni. Dagasztani egyáltalán nem kell, ezért pláne minden mellette szólt. Előre tudtam, hogy az 5 órás kelesztést nem lesz időm kivárni, ezért Ági javaslata szerint növeltem az élesztőadagot, így a kelesztési idő 2,5 órára csökkent. Kíváncsian figyeltem a megkelt tészta állagát, mert ilyen lágy kenyértésztával még sosem dolgoztam. Sütés után pedig várakozással telve szegtem meg, és rácsodálkoztam, hogy milyen szép lyukacsos, ruganyos, puha és ropogós. Minden megvan benne, ami fontos egy kenyérben. Akkor el is határoztam, hogy ha elfogy, azonnal nekiállok egy másiknak, csak egy picit alakítok rajta, mert szeretek játszani a lisztekkel. Ezúttal kevesebb élesztőt használtam, és kivártam az 5 órás kelesztési időt. Érdemes volt, mert még könnyebb lett a tészta. Ágicának köszönet az alapreceptért!







Ági szerint, ha egy kis tálka vizet teszünk a sütőbe, azaz, ha gőzben sül a kenyér, akkor ropogósabb lesz. Sokáig én is így sütöttem a kenyeret, akkurátusan beleírtam minden receptembe, de észrevettem, hogy a mi sütőnkben ez az elmélet nem állja meg a helyét, sőt ha nem teszek be vizet, épp akkor lesz ropogós a kenyér héja. Érdemes mindenkinek kitapasztalnia, hogy a saját sütője hogy viselkedik.







Hozzávalók 2 kenyérhez:

20 dkg fehér kenyérliszt
20 dkg tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 ek lenmag
1 ek só
1 tk cukor
1 ek olívaolaj
2 dkg élesztő
2 dl tejfölsavó (ami a házi mascarpone készítéséből visszamaradt)
kb. 2 dl langyos víz

elkészítés:


  1. A liszteket elvegyítjük a sóval, a cukorral és a lenmaggal.
  2. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáöntjük az olajat, a vizet és a savót, és egy fakanállal alaposan összekeverjük. (Galuskatészta állaga lesz.)
  3. Letakarjuk és 5 órán át meleg helyen kelesztjük.
  4. Ha a kenyértészta megkelt, alaposan belisztezett felületre borítjuk, kicsit átforgatjuk, hogy ne ragadjon, majd kétfelé vesszük.
  5. A kapott tésztákat ellapogatjuk, kezünkkel 15x30 cm-es téglalapokká kihúzzuk, hosszabbik oldaluknál fogva feltekerjük és megcsavarjuk.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és letakarva még 15 percig pihentetjük.
  7. Megspricceljük langyos vízzel és aranybarnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.


sütési hőfok: 190ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc












6 megjegyzés:

  1. De aranyos vagy! Most fülig ér a szám! ♥
    Nagyon szépek! Igazi klassz kanyargós gyökérkenyerek! :) Úgy örülök, hogy megtetszett az alapötlet! ;) Maggal még nem sütöttem, de ki fogom próbálni; klassz, hogy savót is tettél bele! Ja, amúgy tényleg furák a sütők. A miénkben, ha van gőz sütéskor, akkor jó masszív ropogós lesz a kenyér héja és később sem puhul meg. Ha nincs gőz, akkor is ropogós lesz frissen, de másnapra puhább lesz. Miután beszéltünk róla kipróbáltam, és azóta én is ritkábban gőzölök. :D

    VálaszTörlés
  2. Úgy örültem itt a bogyómnak, hogy azt meg elfelejtettem írni, hogy imádom a képeket! ;)

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy örülsz! :D ;) Annak meg pláne, hogy tetszenek a képek meg a reci. Biztos voltam benne, hogy amit a te receptjeid közül kipróbálok, abban nem csalódok. Nem ez az első eset, hogy kiválasztottam tőled valamit, tudod jól, így volt ez tavaly is vagy azelőtt.... ???
    Sajnos nálam akkor is megpuhul a kenyér héja, ha gőzösen sütöm, ha nem, bár ez nem meglepő, mert én nejlonzacsiban tartom a kenyeret.
    De miért hallgattál rám gőzölés-ügyben? Ha nálad bevált, ne térj el a jótól! :)

    VálaszTörlés
  4. :) Hát felénk szokták így mondani, ha valaki nagyon örül valaminek. :)

    VálaszTörlés
  5. De érdekes, jópofa! Én még ezt nem is hallottam, pedig itt lakunkegymástól egy köpésre.

    VálaszTörlés