2013. március 19.

Kókusztej házilag

Tavaly nyáron csináltam először kókusztejet, de addig én sem tudtam pontosan, hogy mi is az, és azt sem, hogy mennyi mindenre használható. Aztán elolvastam róla a tudnivalókat, és nem volt nehéz belátni, milyen egészséges. Amúgy is kedvelem a kókusz ízét, és ha nem is vagyok éppen őrült módon a rajongója, azért a kókuszreszeléket szívesen megeszem sütibe belecsempészve. Sajnos a Kutyafül nem szereti, de ez engem nem tántorít el attól, hogy néha-néha készítsek magamnak és a szüleimnek valamilyen kókuszos édességet. Legutóbb süteménybe használtam fel a kókusztejet, és nagyon meg voltam elégedve az eredménnyel.

Hozzávalók (attól függően, hogy mennyi kókusztejet szeretnénk):

jó minőségű, szárított, bio kókuszreszelék (nem kénnel fehérített) vagy friss kókuszdió húsa
víz

az elkészítés módszerei:

1. áztatással:
a) A kókuszreszeléket felöntjük kb. másfélszeres mennyiségű hideg vízzel, min. 12 órán át állni hagyjuk, majd szűrőn vagy sűrű szövésű textílián átszűrjük és jól kinyomkodjuk a reszeléket. Az így kapott kókusztej íze kevésbé intenzív.
b) A kókuszreszeléket leforrázzuk másfélszeres mennyiségű vízzel, min. fél órát vagy még többet állni hagyjuk, majd szűrőn vagy sűrű szövésű textílián átszűrjük és a reszeléket alaposan kinyomkodjuk.
Mindkét áztatásos módszerrel sovány kókusztejet kapunk, mert a zsír ilyen módon nem válik ki rendesen. Az enzimek áztatással a kókusztejben maradnak és nem sérülnek a vitaminok.
2. főzéssel:
a) A kókuszreszeléket lábasba tesszük, leforrázzuk másfélszeres mennyiségű vízzel, 1-5 percig forraljuk, majd teljesen kihűtjük. Jó pár percen át magas fokozaton turmixoljuk.
b) A kókuszreszeléket forrásban lévő vízbe szórjuk, kb. 10 percig forraljuk, ezután teljesen kihűtjük, majd leturmixoljuk és leszűrjük. A reszeléket jól kinyomkodjuk.

A kinyomkodás nálam úgy történik, hogy a szűrőbe sűrű szövésű anyagot teszek, beleöntöm a kókuszpépes kókusztejet, hagyom lecsöpögni róla a tejet, majd a textíliában maradt pépet kicsavarom.

Az így kapott kókusztej íze intenzívebb, krémesebb, de az enzimek nem maradnak benne és a vitaminok is sérülnek. forrázás és áztatás

főzés

turmixolás

leszűrés


Akár áztatásos, akár főzéses technikával készítettük a kókusztejet, miután kihűlt, a felszínén egy fehér réteg képződik – ez a kókuszzsír, ami hűtőben pár napig eláll, akárcsak a kókusztej.
A kinyomkodott, nedves kókuszreszelék konyharuhára téve, pár óra alatt teljesen megszárad és újra felhasználhatjuk kókusztej készítéséhez, de már kevesebb vízzel, vagy süteményekbe. A kókusztejet édesíthetjük mézzel vagy bármilyen édesítővel, de natúran is kellemes ízű. Laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Erősíti az immunrendszert és lúgosít. Többek között kálium, kalcium, magnézium és foszfor van benne, ill. B, E és D-vitamin. A kókusztej összetevőiben a legközelebb áll az anyatejhez. A kókusztej, ami tulajdonképpen kókusz ízű víz, nem összetévesztendő a valódi kókuszvízzel, ami a kókuszdió belsejében található. Aki pedig tejben áztatja vagy tejben főzi a kókuszreszeléket, az nem kókusztejet kap, hanem kókusz ízű tejet. Bolti, szárított kókuszreszelék helyett friss kókuszból is készíthetjük a kókusztejet, ami így lágyabb, de erőteljesebb ízű lesz.


kókuszzsíra kókusztej felhasználása:

a kókuszzsír felhasználása:

 • sütéshez
 • kozmetikai célokra (pl. ajakápolónak)


6 megjegyzés:

 1. Hűűű... Nagyon tetszik! :D Imádom a kókuszt, úgyhogy feltétlenül kipróbálom a kókusztej-készítést. Szuper jók a leírások, a fotók meg egyszerűen tökéletesek! Nagyon ügyes vagy! :)

  VálaszTörlés
 2. Köszi, Ágicám, nagyon ari vagy! Épp most mondta Gold is, hogy min. 2 éve készül rá, hogy kókusztejet csináljon, de eddig még mindig elmaradt. Most már neki is meg kell csinálnia. Mindkettőtöknek hajrá! :)

  VálaszTörlés
 3. Nah végre egy jó leírás! Szemeztem már ezzel is, akárcsak a zabtejjel. Most már csak rá kell venni magam az elkészítésre. :-))

  VálaszTörlés
 4. Örülök, hogy jónak találod, kedves Gionetta! Köszi! Olyan egyszerű elkészíteni, hogy ha egyszer nekifogsz, onnantól kezdve sűrűn fogod csinálni. :)

  VálaszTörlés
 5. Most készül egy fűszeres mártáshoz! De jó sokat csinálok, így még marad belőle. Valami édeshez is ki akarom próbálni.:)

  VálaszTörlés
 6. Szuper! Gondolom, meg is mutatod majd a blogon, kivi vagyok rá. :)

  VálaszTörlés