2021. április 20.

Hárommagos-krumplis félbarna péksütemény

 

 

 

 



A krumplis kenyér és zsemle évekkel ezelőtt azonnal a kedvencünk lett, és idén húsvétkor az édesburgonyás kalács is nagy sikernek örvendett. Ezen felbuzdulva újra krumplis péksütiket terveztem sütni a szokásos heti reggelihez. Magvakat is kevertem a tésztába, mert bár imádjuk, valahogy mégis ritkán kerülnek bele. Miután a csak kenyérliszttel készült változat hipp-hopp bepuszilódott – hogy hogy nem, vacsira is :D –, muszáj volt újabb adagot sütnöm, de ezúttal rozslisztet is kevertem hozzá. A Kutyafüllel aztán azon tanakodtunk, hogy ha egy életen át csak szendvicset ehetnénk, és kizárólag a húsvéti kalács vagy e között a péksüti között kellene döntenünk, akkor bizony ezt választanánk. Igaz, hogy a kalács imádni való, és azt is eleszegetnénk jó sokáig, de ezt a ruganyos állagú tésztát valamiért megunhatatlanabbnak érezzük mindketten. Azok a kis magocskák meg! Hmmm… csak még jobban növelik az élvezeti értékét. :)
Tiszta szerencse, hogy igazából mégsem kell ilyen választás elé állnunk, mert akkor bizony nagyon hiányozna a kalács, a croissant és az a sok egyéb kelt finomság! :D

 




Hozzávalók 12 darabhoz:

25 dkg fehér kenyérliszt + a dagasztáshoz
20 dkg világos rozsliszt
5 dkg Graham-liszt
15-20 dkg krumpli (hámozott mennyiség, lisztesre fövő fajta, pl. sárga krumpli)
5 dkg napraforgómag
2,5 dkg szezámmag
2,5 dkg lenmag
3 dkg cukor
1 ek. só
3 ek. olívaolaj
3 dkg friss élesztő
2,5 dl krumpli főzőlé
1 kis tojás + víz a kenéshez (vagy csak víz)

elkészítés:
  1. A napraforgó- és a szezámmagot zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd összekeverjük a lenmaggal.
  2. A meghámozott, feldarabolt krumplit enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, áttörjük és hagyjuk langyosra hűlni.
  3. A langyosra hűlt krumpli főzőlében az élesztőt egy csipet cukorral és egy kevés kenyérliszttel csomómentesre dolgozzuk, és letakarva felfuttatjuk.
  4. A többi cukorral, sóval vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk az áttört krumplival, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat, és robotgéppel jól kidagasztjuk. Közben több részletben beledagasztjuk a magkeveréket, és ha szükséges, még egy kevés kenyérlisztet.
  5. A kissé ragacsos tésztát alaposan meglisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd olajjal vékonyan kikent kelesztőtálba tesszük, és letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  6. A megkelt tésztát 12 egyforma darabra vágjuk, meggömbölygetjük, és letakarva negyedórát pihentetjük.
  7. A tésztabucikat a tenyerünkkel kissé ellapítjuk, a közepüket a beolajozott ujjainkkal kilyukasztjuk, és a lyukat óvatosan jól kitágítjuk.
  8. Négy tésztagyűrűt a lyuk körül 8-as alakban megcsavarunk, a másik négyet kicsit nagyobbra tágítjuk, és duplán csavarunk rajtuk. Az utolsó 4-et gyűrű alakban hagyjuk (az enyémeknél kelesztés után sajnos majdnem eltűnt a lyuk :D).
  9. A péksüteményeket sütőpapírral bélelt tepsikre rendezzük, és letakarva 20 perc alatt megkelesztjük. A tetejüket lekenjük vízzel jól felhígított, felvert tojással, és előmelegített sütőben megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15-20 perc

 



2 megjegyzés:

  1. Szépen kidekoráltad virágokkal a "pékárut". De én akkor is a kalácsra szavazok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aki a fincsi magocskákat nem szereti, annál ez nem is csoda. ;) De hidd el, nekünk sem lenne könnyű a kalács ellenében dönteni. :D

      Törlés