2014. augusztus 11.

Rozsos tönkölybuci aszalt paradicsommal





A nemrég vásárolt asztalt paradicsomot ki akartam próbálni, és olyan péksütit szerettem volna, amit utazáshoz könnyen magával vihet az ember, azaz jelen esetben a Kutyánszki. Így születtek meg ezek a muffin formájú „bucikákok”. Természetesen szeletelni is lehet, egy buci épp 3 karikát ad ki, és pont egy szelet szalámi fér rájuk. :D






Hozzávalók 12 darabhoz:

50 dkg tönkölybúzaliszt
8 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 dkg kukoricapehely
1 ek. só
3-5 dkg szárított paradicsom
3 ek. extra szűz olívaolaj
20 dkg natúr joghurt
1 dl víz
1 tk. cukor
3 dkg friss élesztő
olívaolaj és liszt a forma kikenéséhez

elkészítés:

  1. Az élesztőt tálba morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, 1 dl langyos vízzel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Az aszalt paradicsomot pici kockákra vágjuk, elkeverjük az olívaolajjal, a joghurttal, és 10 percig állni hagyjuk. (Használhatunk olajban eltett változatot is, de akkor kevesebb olívaolajjal keverjük el.)
  3. A sóval vegyített lisztkeverékhez adjuk a felfuttatott élesztőt, az olajos-joghurtos paradicsomot, a vizet, és megdagasztjuk. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 12 egyenlő részre osztjuk, mindegyik tésztadarabot gömbölyűre formázzuk, és letakarva kelesztjük 15 percet.
  5. A tetejüket megkenjük olívaolajjal, megmártjuk a szezámmagban, és kiolajozott, liszttel behintett muffintepsi mélyedéseibe ültetjük. Letakarjuk folpackkal és konyharuhával, és amíg a sütő bemelegszik, kelni hagyjuk.
  6. Készre sütjük, majd a sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc