2013. június 22., szombat

Pudingos csigák cseresznyével és meggyel








Hetek óta nem csináltam kelt tésztát, de most, hogy van meggyünk és cseresznyénk, kedvet kaptam ezekhez a csiguszokhoz. Régóta terveztem már, hogy sütök kakaós csigát, hiszen az eddig valahogy kimaradt a repertoáromból. Bár ez a süti nyomokban sem tartalmaz kakaót, azért mégis csak csiga formájú. A tésztáját ezzel le is teszteltem, úgyhogy legközelebb már mehet bele az áhított kakaós töltelék.
De most maradjunk a pudingnál, a cseresznyénél és a meggynél! Jó ideje nem főzök már bolti pudingot, de most nem volt kedvem a házi készítésűhöz. Ettől függetlenül így is szívesen eszegettem ezt a finom gyümis csigát, és megállapítottam, hogy a cseri és a meggy kelt tésztában is igen ízletes.












Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához: 
0,75 dl tej
4 ek cukor
2 dkg friss élesztő
25 dkg finomliszt
1 tojás
3 dkg puha vaj
csipet só 

Töltelékhez: 
3,5 dl + 5 ek tej
3 ek cukor
1 cs. vanília ízű főzős pudingpor
25 dkg cseresznye + meggy

barna cukor a szóráshoz

elkészítés:

  1. A tésztához a tejben 1 ek cukrot feloldunk, belemorzsoljuk és simára keverjük benne az élesztőt és letakarva felfuttatjuk.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, elvegyítjük a sóval és a többi cukorral.
  3. Hozzáadjuk a tojást, a vajat és a felfuttatott élesztőt, sima tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  4. A töltelékhez a tejet felforraljuk.
  5. Az 5 ek tejet a cukorral és a pudingporral simára keverjük, belekeverjük a forrásban lévő tejbe és állandó keverés mellett kb. 2 percig főzzük.
  6. A pudingot tálba öntjük, háztartási fóliával betakarjuk és így hagyjuk hűlni, hogy ne bőrösödjön be.
  7. A gyümölcsöket közben kimagozzuk és hagyjuk, hogy a leve lecsöpögjön.
  8. A tésztát kicsit átgyúrjuk, majd lisztezett felületen 24x30 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  9. A pudingot a tésztára simítjuk úgy, hogy körben a széleit 2 cm-es sávban szabadon hagyjuk.
  10. A gyümölcsöket egyenletesen eloszlatjuk a pudingon, majd a tésztát a hosszabbik vége felől feltekerjük.
  11. A tésztatekercset 12 szeletre vágjuk, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük.
    Amíg a sütő bemelegszik, kelni hagyjuk, tetejüket megszórjuk barna cukorral, majd előmelegített sütőben megsütjük.


sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (vagy 175°C hőlégkeveréses)
sütési idő: kb. 20 perc