2012. augusztus 13., hétfő

Húsos-sajtos piték





Michel Roux „Tészta varázs” című könyvére vágytam. Enyém is lett a drága! Izgatottan lapozgattam, csodáltam a képeket és mindazt a tudományt, ami a sütéssel kapcsolatban olvasható. Már egy ideje a könyvespolcon kuksolt, párszor próbált is megszólítani, de én csak hagytam ott porosodni. Nem jött el az ideje még. De ma, ma végre igen! Mivel barátnőm linzertésztáját már teszteltem az új tartlet formáimmal, megért rá a pillanat, hogy elővegyem a könyvet és onnan mazsolázzak ki egy receptet. Aztán végül csak az alaptésztát használtam, mert eszembe jutott, hogy van még egy kis parlagon heverő darált husim. Mivel a mennyiségek terén nem vagyok még valami tapasztalt, gyakran feltétel nélkül elfogadom a receptekben leírtakat. Ezzel a tésztával úgy jártam, hogy kimaradt minimum 2 formára való adag. Továbbá történt még egy kis bibi, ami nem először fordult elő velem. Jobb lett volna, ha nem sütöm elő a tésztát, hanem töltelékestül teszem a sütőbe. A vakra sütéstől nekem eddig mindig összeesett a tészta, vagyis a pereme lecsúszott a forma oldalának belsején, ami azt eredményezte, hogy a tésztakosárkák sokkal alacsonyabbak lettek. Éppen ezért azt ajánlom, hogy aki ezt az ételt el akarja készíteni, az ne süsse elő a pâté brisée-t. Természetesen folyékony töltelék esetében fontos az elősütés, különben nem sül át rendesen a tészta. Az elősütést általában sütőpapírral és sütőbabbal végzik, ami megakadályozza, hogy a tészta sülés közben felemelkedjen. Ez kivitelezhető úgy is, hogy a nyers tésztába egy másik sütőformát teszünk, és szerintem ez abban is segít, hogy a tészta ne csússzon le a forma belső pereméről.
Szerencsére pozitív tapasztalatot is szereztem: ez a tészta egynemű, nagyszerűen nyújtható és könnyű vele dolgozni. Számomra mégis az édes változata lesz a kedvenc. Ez a sós variáció pedig megállja a helyét előételként is.





Hozzávalók 2-6 személyre 
(attól függően, hogy fő- vagy előételként fogyasztjuk):

Pâté brisée-hez: 
25 dkg finomliszt
15 dkg puha vaj felkockázva
1 tk só
csipet kristálycukor
1 tojás
1 ek hideg tej 

Töltelékhez: 
25 dkg sertés darált hús
1 kis fej vöröshagyma
2 kövér gerezd zúzott fokhagyma
1 vastag szelet kaliforniai paprika
2 ek napraforgóolaj
őrölt fekete bors

10 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
díszítéshez petrezselyemzöldje

elkészítés:
  1. A lisztet tálba szórjuk, közepébe mélyedést nyomunk az öklünkkel és beletesszük a vajat, a sót, a cukrot és a tojást.
  2. Ujjbegyeinkkel simára dolgozzuk a mélyedésbe tett hozzávalókat, majd apránként beledolgozzuk a lisztet, amíg morzsalékos állagú nem lesz.
  3. Hozzáadjuk a tejet és összeállítjuk vele a tésztát.
  4. Tenyerünkkel magunktól elfelé irányuló mozdulatokkal néhányszor megnyújtjuk a tésztát, amíg sima lesz.
  5. A pâté brisée-t lisztezett felületen 2-3 mm vékonyságúra nyújtjuk, 15 cm átmérőjű tésztakorongokat szaggatunk belőle, kibéleljük vele a sütőformákat, a formák peremén méretre „szabjuk”, és a tészta alját villával körkörösen megszurkáljuk. (Ha a tészta nyújtás közben törik, megint összegyúrjuk, 6 egyenlő részre osztjuk, és ujjunkkal belenyomkodjuk a formákba.) Hűtőben 20 percig pihentetjük.
  6. A töltelékhez a hagymát és a paprikát apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük, majd rátesszük a darálthúst, sózzuk-borsozzuk és pirulásig sütjük.
  7. A tölteléket elosztjuk a formák alján és megszórjuk reszelt sajttal.
  8. 190°C-on kb. 20 percig sütjük és miután picit hűltek, kivesszük a formákból és rácson hagyjuk langyosra hűlni.
  9. Petrezselyemmel díszítjük és valamilyen salátával tálaljuk.
sütési mód: hőlégkeveréses








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése