2013. április 15., hétfő

Kapormártás







A kaprot csak 1-2 éve szerettem meg és ha már így történt, annak idején semmi sem hátráltatott abban, hogy elkészítsem a Fahéj barátnőm receptje szerinti kaporszószt. Aztán valahogy azóta sem került rá sor, hogy újra megcsináljam. Talán mert mégsem nyerte el annyira a tetszésemet. Most egy kis módosítással azonban megint sort kerítettem rá.
Az én Kedvesem édesebben szereti, ezért egy kicsit több cukor került bele, és olaj vagy zsír helyett most vajjal készítettem, ráadásul kicsit sűrűbbre, mert a Kutyafül így óhajtotta.
Mielőtt belelöttyintettem volna a tejszínt, megkóstoltattam vele, hátha nem ízlik neki, de szerencsére jónak találta.
Húsokhoz vagy akár zöldségfasírtokhoz kellemes ízű mártásként szolgál így édeskésen is, de én most rántott palacsintához kínáltam.
Ehetjük főzelékként is, de akkor csak 2 személyre elegendő ez a mennyiség. 

Hozzávalók 6 személyre: 

1 kis fej vöröshagyma
1 nagy csokor zsenge kapor
2 ek vaj
3 ek liszt
0,5 l húsleves alaplé
2 ek cukor
pár csepp citromlé
1 dl tejszín

elkészítés:


  1. A kaprot és a megpucolt hagymát felaprítjuk.
  2. A vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet és világos rántást készítünk.
  3. Rátesszük a hagymát és a kapor 2/3-át, majd felengedjük az alaplével és 10 perc főzés után botmixerrel pépesítjük.
  4. Hozzáadjuk a cukrot, citromlevet facsarunk bele, majd belekeverjük a tejszínt és a megmaradt kaprot.
  5. Szükség esetén még ízesítjük és éppen csak felforraljuk.