2019. április 13.

Élesztős-leveles vajastészta (blundel tészta) alaprecept





Ez a recept tulajdonképpen már fent van a blogon, de nem alapreceptként, hanem az adott recepthez tartozóan. Úgy gondoltam, hogy talán jobb lenne, ha külön is szerepelne az „alaptészták” kategóriában arra az esetre, ha valaki csak magának a tésztának a receptjét keresné.
Mivel a hajtogatás a gyakorlatlanabb háziasszonyok számára újdonság lehet, ezért fázisképekkel is szerettem volna illusztrálni az elkészítés lépéseit – éppen úgy, mint a többi alaptészta receptjének esetében.
Én nagyon szeretem ezt a tésztát. :) Bár egy csöppet időigényesebb, bonyolultnak semmiképp sem nevezném – hamar bele lehet tanulni az elkészítésébe. ;)




Hozzávalók kb. 1,2 kg tésztához:

25 dkg vaj
10 dkg rétesliszt
40 dkg finomliszt + a dagasztáshoz
2,2 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
6 dkg cukor
3 tojássárgája
1 mk. só

elkészítés:

  1. A vajas tésztához a felkockázott, hideg vajat összegyúrjuk a rétesliszttel, és kb. 2 tenyérnyi méretűre és négyzetes alakúra formázzuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük dermedni.
  2. Az élesztős tésztához a finomliszt közepébe morzsolt élesztőre rászórunk 1 dkg cukrot, és simára keverjük a langyos tejjel. Letakarva felfuttatjuk.
  3. Beletesszük a többi cukrot, a sót, a tojássárgákat, és még egy kis lisztet belegyúrva, lágy tésztává dagasztjuk. Vékonyan kivajazott tálban, 30 percet letakarva kelesztjük. Hűtőbe téve lehűtjük.
  4. Az élesztős tésztát liszttel hintett munkalapon kb. 0,5 cm vastagra és közel négyzet alakúra nyújtjuk. A közepére helyezzük a vajas tésztát, és minden irányból ráhajtjuk az élesztős tésztát. Ezután 35x30 cm-es téglalapra nyújtjuk.
  5. A tésztát gondolatban 3 sávra osztjuk: a bal oldali részt behajtjuk a tészta 2/3-áig, majd jobbról is ráhajtjuk a tésztát. Ekkor 3 tésztaréteget látunk egymáson (szimpla hajtás). Lisztezett tálcára tesszük, nejlonzacskóba húzzuk, és 20 percig hűtőben pihentetjük.
  6. A tésztát a korábbi hajtogatáshoz képest 90°-kal elforgatva tesszük a lisztezett munkafelületre, és ismét 0,5 cm vastag téglalapra nyújtjuk.
  7. A tésztát gondolatban 4 sávra osztjuk: balról és jobbról középre hajtjuk, majd jobbról ráhajtjuk a tésztát. Ekkor 4 tésztaréteget látunk egymáson (dupla hajtás). Újabb 20 percet hűtjük.
  8. A dupla hajtást megismételjük, miközben ismét elforgatjuk a tésztát. Megint hűtjük 20 percet. Ezután már felhasználhatjuk. (Annyi darabra vágjuk, amennyire az adott recept szerint szükség van.)
Megjegyzés:
A nyújtások közben mindig söprögessük le a felesleges lisztet!
Az elkészített (feldarabolt) nyers vajastésztát lefagyaszthatjuk. Amikor fel akarjuk használni, előbb szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, utána dolgozhatunk vele.
Ebből a tésztamennyiségből 2 db kb. 50 cm hosszú rétest tudunk készíteni, de felhasználhatjuk egyéb kelt tésztához is.

Receptek élesztős-leveles vajastésztával:
Birsalmás rétes vaníliás birsszósszal
Diós-aszalt szilvás rétes
Leveles, fűszeres túróval töltött rétes
Leveles meggyes rétes

Mini kakaós-fahéjas csiga blundel tésztából
Tiroli túrós rétes


Az elkészítés lépései képekben:











szimpla hajtás



dupla hajtás



duplán hajtott, kész tészta