2014. december 31.

Virslis, kelt túrókifli






Ennek a receptnek az eredetijét anno egy ismert receptgyűjtő oldalon néztem ki magamnak, és 3 alkalommal el is készítettem. Egyszer még útravalónak is ezt sütöttem, amikor koncertre mentünk a fővárosba. Aztán valahogy feledésbe merült a recept. Most, amikor szilveszterre való sósságok után kutattam a neten, eszembe jutott ez a kifli, és úgy éreztem, szívesebben ennék ilyet, mint sima főtt virslit a szokásos körítéssel. Kicsit azonban változtattam rajta, és vaj helyett olívaolajat használtam, illetve némi tk. lisztet, és még egy kis fűszert is csempésztem bele. Ha lehet, nekünk így még jobban ízlett, és bizony a jó részét ma ebédre be is termeltük. :D Ezért bátran ajánlom az óév utolsó napjára – vendégeink körében biztos sikert arathatunk vele. :)
 
Minden kedves Olvasómnak sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok! :)






Hozzávalók 12 kiflihez:

6 szál frankfurti virsli (lehet füstölt is)
30 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
25 dkg túró
2 tojás
2 ek. olívaolaj
1 ek. csilipehely
1 ek. kakukkfű
1 tk. só
1 ek. cukor
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
3 dkg reszelt parmezán sajt a tetejére

elkészítés:

  1. A langyos tejbe morzsolt élesztőt elkeverjük a cukorral, 1 evőkanál finomliszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval, fűszerekkel vegyített lisztkeveréket összemorzsoljuk a túróval, és a felvert tojás nagy részét, valamint az olajat is hozzáadva, közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A virsliket keresztben kettévágjuk, kevés mangalicazsíron minden oldalukon megpirítjuk, majd hűlni hagyjuk.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon finoman átgyúrjuk, és kb. 35×30 cm-es téglalapra kinyújtjuk. Hosszában kettévágjuk, majd az így kapott tésztasávokat egyenlő szárú háromszögekre szeljük.
  5. Egy virslidarabot a tésztaháromszög talpa felőli oldalára fektetünk, és a csúcs felé haladva feltekerjük. Így járunk el a többi tésztával és virslivel is, majd a megtöltött kifliket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
  6. A tetejüket lekenjük a megmaradt felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és letakarva, meleg helyen 20 percet kelesztjük.
  7. Előmelegített sütőben készre sütjük, majd rácsra szedve hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc