2019. december 27.

Sajtkeksz








Az év utolsó napjára mindig kell valami sós sütemény is, amit ropogtatni lehet – töltsük a szilvesztert akár otthon a tévé előtt, akár a barátokkal bulizva. Én most ezeket a jópofa kekszeket sütöttem, amik nem csak ízükben, hanem formájukban is egy darabka lyukacsos sajtra emlékeztetnek. :)
Magát a formát a neten láttam meg, és az egymástól kissé különböző recepteket átolvasva, végül kreáltam egy sajátot – ahogy az már általában lenni szokott. A próbasütés eredménye olyan hamar elfogyott, hogy másnap újrázni kellett, hogy le is fotózhassam, de akkor már egy csöppet alakítottam is a receptemen: került bele némi fűszer, és ezúttal fele-fele arányban reszeltem bele a kétféle sajtból. Így lett igazán szerethető – már ha az abbahagyhatatlanságát még lehet fokozni. :D






Hozzávalók kb. 120 darabhoz:

20 dkg tönkölyliszt (pl. Alnatura, Dinkel Mehl, Type 630)
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 csapott ek. cukor
1 tk. só
1 csapott tk. őrölt kömény
1 mk. őrölt fehér bors
1 mk. sütőpor
15 dkg vaj
20 dkg kemény és félkemény sajt vegyesen (nálam parmezán és Pannónia)
1 tojássárgája
0,7 dl hideg víz
1 tojásfehérje a kenéshez

elkészítés:

  1. A fűszerekkel, sütőporral vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk a hideg vajjal, belevegyítjük a reszelt sajtokat, és a vízzel kevert tojássárgájával összeállítjuk a tésztát. Folpackba csomagolva, 30 percre hűtőbe tesszük.
  2. Ezután 8 egyenlő részre vágjuk, és liszttel hintett felületen, egymás után mindegyiket 2 mm vastag körlapra kinyújtjuk.
  3. A körlapokat 13 cm átmérőjű tálkával kiszaggatjuk, és az így kapott körlapocskákat derelyevágóval 8-8 cikkre vágjuk.
  4. A cikkeket a habzsák sima csövével vagy szívószál végével itt-ott kilyuggatjuk. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, és a leírt módon készítjük el.)
  5. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, a tetejüket lekenjük lágy habbá vert tojásfehérjével, és előmelegített sütőben egymás után világos színűre sütjük. Hűlni hagyjuk, majd tálaljuk.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc