2017. november 3.

Csokoládés-mogyoróhabos csiga







Az elmúlt hétvégén süti volt, ezért most inkább édes kelt tésztára vágytam. Úgy is rég sütöttem már, és a hidegebb idő beálltával olyan jól tud esni az ilyen típusú édesség. :)
Mivel jó ideje a kamrapolcomon várt a sorára egy fél zacskónyi mogyoró, így azt akartam felhasználni hozzá, nehogy megavasodjon. Eszembe jutott, hogy korábban láttam olyan diós, ill. kókuszos csigát, ami habos töltelékkel készült, és mert régóta tervben van, hogy egyszer én is kipróbálom, ezért most végre neki is fogtam – persze dió helyett mogyoróval. Egy kis módosítással az egyik korábbi tésztámat vettem alapul.
Amikor a csiguszok szépen összekeltek, lelki szemeim előtt már láttam, milyen mutatósak lesznek, ha megsülnek. Szerencsére igen finomak is, úgyhogy biztos, hogy nem utoljára készítettem. :)






Hozzávalók 24-28 cm átmérőjű sütőformához:

Tésztához:
12,5 dkg búza finomliszt
12,5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
4 dkg cukor
1 mk. só
1 tojássárgája

3 dkg vaj
0,8 dl tej
1,5 dkg friss élesztő

Töltelékhez:
10 dkg őrölt mogyoró
5 dkg 45% kakaótartalmú étcsokoládé
13 dkg porcukor
2 dkg vaníliás porcukor
2 tojás fehérjéje

Tetejére és a kenéshez:
kevés olvasztott vaj
3 ek. tej
1,5 ek. cukor

elkészítés:

  1. A tésztához a kétféle lisztet tálba mérjük, a közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 dkg cukrot, és a langyos tejjel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, a tojássárgáját, a langyosra hűlt, olvasztott vajat, és megdagasztjuk. Vékonyan kivajazott tálba tesszük, és letakarva a kétszeresére kelesztjük.
  3. A töltelékhez a tojásfehérjét a porcukorral és a vaníliás porcukorral gőz fölött (robotgéppel) kemény habbá verjük, majd levesszük a gőzről, és pár perccel később hozzáforgatjuk az őrölt mogyorót, valamint a reszelt csokoládét.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen 30x40 cm-es téglalappá kinyújtjuk és elkenjük rajta a tölteléket úgy, hogy a tőlünk távolabb eső, hosszabbik oldalától szabadon hagyunk egy kb. 5 cm széles sávot. A tésztát feltekerjük, majd kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
  5. A csigákat az alján és az oldalán vajjal kikent kapcsos tortaformába vagy kerek sütőtálba rendezzük egymástól egy kicsit távolabb, és az oldalukat megkenjük olvasztott vajjal. Letakarva 20 percet kelni hagyjuk.
  6. A tetejüket lekenjük langyos, cukros tejjel, majd előmelegített sütőben megsütjük. A sütőből kivéve, a sütőformát tortarácsra tesszük, és így hagyjuk langyosra hűlni a péksüteményeket.
  7. Tálalás előtt lekapcsoljuk róla a forma peremét, és az egybesült csigákat óvatosan átcsúsztatjuk egy tálra.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 25 perc

Megjegyzés:

Mivel szándékosan vékonyra szeltem a csiguszokat, több lett, mint ami elfért volna a 24 cm-es, kapcsos tortaformámban. 16 darabot tudtam beletenni, és kimaradt még 9 csiga, amiket egy kisebb sütőtálban sütöttem meg.
Ha a tésztarudat vastagabb szeletekre vágjuk, akkor magasabb, de kevesebb csigát kapunk, és talán nem marad ki belőle egy sem. :)