2014. február 4.

Tökmagos-húsos csiga





Ezt az finomságot egy jól sikerült tökmagos kifli és a maradék szaftos husi ihlette. Történt ui., hogy a szaftos hús, amit ezúttal nem karajból, hanem csirkemellből készítettem, kissé kemény volt. Már nyersen is elég nehezen lehetett szeletelni, és hiába áztattam előzőleg tejbe, hogy puhuljon, elkészülve se lett túl jó az eredmény. Nagy nehezen mégis megettük a felét, de a maradékhoz nem volt kedvünk. Mit is csináljak vele? Mert hogy ételt ki nem dobunk, legalábbis nem szívesen. Kitaláltam, hogy ledarálom, az aztán felpuhítja a hús rostjait. Így is lett. Csak épp nem volt itthon szikkadt péksüti (sőt még friss se), amire szendvicskrémként rákenhettem volna, hogy melegszendvicsnek együk meg. Így hát kifundáltam, hogy csiga lesz belőle, és a három nappal korábban készült tökmagos kifli tésztáját mentem át picit újragondolva. Meg is született ez a nagyon finom, enyhén zöld színű és másnap is puha húsos csiga. :)
A töltelékhez persze nem muszáj ugyanolyan kemény husit használni, mint amilyet én. :D Nyugodtan tölthető bele másféle maradék is, amit épp otthon találunk. Utólag is készíthetünk a sült húshoz szaftot, amivel aztán összekeverhetjük, sőt még sajtot is reszelhetünk rá.
Mi halmoztuk az élvezeteket, mert másnap reggelire a csiguszt kettévágtam, mint a zsemlét, megkentem vajjal, tettem rá sonkát, sajtot és tejfölt. :D




Hozzávalók 16 darabhoz:

a tésztához:
40 dkg finomliszt
5 dkg Graham-liszt
1 ek. cukor
1 tk. só
2 tojássárgája
8 dkg vaj
2 ek. tökmagolaj

2,5 dkg friss élesztő
kb. 2,3 dl tej

a töltelékhez:
40 dkg megmaradt sült hús (nálam most csirkemellből e recept alapján)

a tetejére:

kevés tej
4 dkg tökmag
1 tk. olvasztott vaj

elkészítés:

  1. A megmaradt szaftos húst késes aprítóval ledaráljuk. A tökmagot zsiradékmentes serpenyőben, kis lángon megpirítjuk, majd hűlni hagyjuk és durvára vágjuk. A vajat felolvasztjuk, kihűtjük.
  2. Az élesztőt 1 evőkanál Graham-liszttel elkeverjük 1,5 dl langyos, cukros tejben, és egy kis lisztel betakarva felfuttatjuk.
  3. A tojássárgákat a többi tejhez keverjük, hozzáadjuk a tökmagolajat, a langyosra hűlt vajat, és az élesztős tejjel együtt a sóval vegyített, átszitált liszthez adjuk. Lágy tésztává dagasztjuk, majd kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát 3-4 mm vastag, 40×50 cm-es téglalapra nyújtjuk, elkenjük rajta a húspépet úgy, hogy a tőlünk távolabb lévő, hosszabbik oldala mentén elhagyunk egy kb. 2 cm széles sávot.
  5. A tésztát a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, és 3 cm vastag szeletekre vágjuk. A csigákat lekenjük tejjel, és egyenként megmártjuk a pirított tökmagban. Vajjal vékonyan kikent tepsire rendezzük egymástól távolabb.
  6. A csigák oldalát körben megkenjük olvasztott vajjal, majd folpackkal+konyharuhával letakarva 20-30 percet kelesztjük.
  7. Előmelegített sütőben megsütjük (ha nagyon pirulna, egy szinttel lejjebbi rácsra tesszük), majd a tepsit tortarácsra téve hűlni hagyjuk. Langyosan kínáljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 25 perc