2016. július 14.

Töltött hacsapuri tejfölös mártogatóval









Már nem is emlékszem, mikor készítettem először hacsapurit, de első látásra és ízlelésre is szerelem volt. :D Aztán úgy elfelejtettem újdonsült kedvesemet, hogy az elkészítése kapcsán a második alkalom jó sokáig váratott magára. Nem is tudom, hogyan és miről jutott most megint az eszembe, de szerencsére így történt, és gyors egymásutánban kétszer is megsütöttem. Először (vagyis valójában másodszor) hagyományosan, csak sajttal töltve, majd pedig kitaláltam, hogy ebbe bizony mást is lehet tölteni a sajton vagy akár a túrón kívül. A hűtőben lévő alapanyagokat hívtam segítségül, és ez a finomság kerekedett ki belőle. Egyszerűen imádni való, csakúgy, mint a pita és a naan, hiszen ezek igen közeli rokonságban állnak egymással, hiába olasz az egyik, indiai a másik és grúz a harmadik. :) Azt hiszem, én bármelyik nép kenyérlepényét imádnám. :D








Hozzávalók 6 lepényhez:

Lepénytésztához:
45 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1,5 dl natúr joghurt
2 ek. olívaolaj + a kelesztéshez
1 ek. barna cukor
1 csapott ek. só
2,5 dkg friss élesztő
kb. 1,5 dl víz

Töltelékhez:
15 dkg felkockázott, pácolt, füstölt császárszalonna
1 szál póréhagyma (tisztítva kb. 8 dkg)
1 bocskorpaprika
25 dkg mozzarella
1 tojás
őrölt fehér bors


Tálaláshoz:
40 dkg tejföl
1 tk. darált csípős paprika
1 csokor petrezselyemzöldje

elkészítés:
  1. A lisztkeverék közepébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és a langyos vízzel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Belekeverjük a sót, a szobahőmérsékletű joghurtot, az olajat, és lágy tésztává dagasztjuk. Olajjal kikent tálba téve, letakarva, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük.
  3. A töltelékhez a szalonnát zsiradékmentes serpenyőben addig sütjük, hogy a zsírját kiengedje, majd kivesszük a zsírból, és félretesszük.
  4. A szalonnazsíron addig dinszteljük a megtisztított, felkockázott pórét és a felaprított bocskorpaprikát, hogy egy kis pírt kapjon. Közben borssal és kevés sóval ízesítjük. Hozzáadjuk a szalonnát, és miután kihűlt, elkeverjük a felvert tojással.
  5. A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, 10 percet pihenni hagyjuk, majd lisztezett felületen mindegyiket 15 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk.
  6. A tésztakörök közepére 1-1 púpozott evőkanál tölteléket halmozunk, kissé szétterítjük, majd elosztjuk rajta az előzőleg kis darabokra vágott mozzarellát.
  7. A töltelék fölött körben összecsippentjük a tésztát, jól összenyomkodjuk, kissé ellapítjuk, majd megfordítjuk, hogy az illesztés alulra kerüljön. Mindegyiket (óvatosan, nehogy kiszakadjanak) 20 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk.
  8. A lepények minkét oldalát zsiradékmentes, felhevített serpenyőben, fedő alatt, közepes lángon pár perc alatt pirosra sütjük (amíg az egyik sül, addig a már kész lepényeket konyharuhával letakarjuk), majd cikkekre vágjuk.
  9. A mártogatóhoz a tejfölt elkeverjük a csípős paprikával, a finomra vágott petrezselyemzölddel, és a hacsapurihoz kínáljuk.
























A recept a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában is megjelent.