2013. szeptember 2.

Diós ördögpogácsa narancskrémmel





Ez a süti egyszerre készült a mákos ördögpogival, mert a Kutyánszki kikönyörögte, hogy mindenképp legyen diós változat is. Jól tettem, hogy hallgattam rá, mert én is jobban kedvelem, mint a mákot. Mivel a mákosat citromkrémmel töltöttem, ezért ehhez inkább orange curdöt főztem. Sajnos kicsit folyósabb lett a krém, ezért nem tudtam olyan jópofa kúpokat kreálni. Persze ez az ízén mit sem változtatott. A tészta fantasztikusan omlós, és jó párosítás a narancskrémmel. Másnap még finomabb.




Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
10 dkg búza finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg darált dióbél
10 dkg nádcukor
1 ek. Bourbon vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
20 dkg szobahőmérsékletű vaj

Töltelékhez:
10 dkg cukor
5 dkg vaj

2 tojás
1 nagy narancs leve
½ citrom leve

1 ek. kukoricakeményítő

elkészítés:

  1. A kétféle cukorral, citromhéjjal vegyített lisztkeverékhez adjuk a tojássárgákat. a vajat, és tésztává gyúrunk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a narancskrémet.
  2. A krémhez a keményítőt a felvert, egész tojásokkal együtt fém edénybe tesszük, kézi habverővel simára keverjük, hozzáöntjük a narancs- és a citromlevet, a cukrot, majd gőz fölé téve, folytonos keverés mellett krémmé főzzük. A végén hozzákeverjük a puha vajat, és kihűtjük.
  3. A tésztát kis gombócokká formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, kissé ellapítjuk, és közepükbe egy klopfoló nyelének végével mélyedést nyomunk. Ha a tészta reped, ujjainkkal elsimítjuk a repedéseket.
  4. Sütőbe toljuk. Ha kicsit pirul, már jó is. A sütemények közepe kicsit fel fog púposodni, de amíg forró, ujjunkkal lenyomhatjuk. Hagyjuk, hogy langyosra hűljenek.
  5. A kihűlt narancskrémet habzsákba töltjük és elosztjuk az ördögpogácsák mélyedéseiben. A krém tetejét reszelt citrom- vagy narancshéjjal díszítjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc