2023. január 13.

Amerikai fahéjas csiga (vegán)

 

 


 
Azaz cinnamon roll vagy cinnabon, ami állítólag attól amerikai, hogy meglehetősen édes és foszlós, ill. a tetejére gazdagon halmozott krémsajt is megkülönbözteti „őt” a más tájakon honos társaitól. Na de hogyan jutottam odáig, hogy vegán módon készítsem el?
Karácsonyra és szilveszterre négyféle süteményt sütöttem, mindegyikből egy-egy közepes méretű tepsivel, és bár Anyáékkal karöltve, azaz négyen eszegettük, mégis kitartott január első napjáig. Hihetetlen, de a két ünnep alatt naponta fejenként csak 3-4 darab sütit pusziltunk be a Kutyinyekkel (ráadásul ezek kis szeletkék voltak), annyira nem kívántunk többet, és nem jártunk rá napközben sem. Az új évben pedig valahogy elfelejtődött a vízkeresztre való készülés, így a háromkirályok kalácsa is, vagyis ebből az alkalomból most nem csináltam semmilyen édességet. Aztán január 8. napján, vasárnap már éreztem az édesség hiányát. :D Mivel az ünnepekről megmaradt húsételeket már bekebeleztük, egyértelmű volt, hogy január 2. hetétől folytatjuk a 2020-ban elkezdett és azóta is rendületlenül tartó, szinte teljesen húsmentes étkezésünket. Sőt, azt terveztem, hogy az eddigiekhez képest kicsit gyakrabban beiktatok olyan ételeket is, amelyek teljes egészében mellőzik az állati eredetű alapanyagokat, azaz vegán kajákat is csinálok. Úgy gondoltam, akkor már ne legyenek kivételek ez alól az édességek sem. Amúgy sem árt gyarapítanom a blog erre vonatkozó részét. Ezért olyan desszerttel indítottam az új évet, amit (nem vegán kivitelben) imádunk, ugyanakkor könnyen el lehet készíteni tojás és tejtermékek nélkül.
Domján Csenge receptjét próbáltam ki, de a 2. sütés alkalmával picit módosítottam az arányokon. Arra nem jöttem rá, miért kell a tésztába keményítő (ui. sosem láttam még ilyet kelt tésztában), de nem hagytam ki belőle, hátha az a titok nyitja. :D
Ez a fahéjas csiga annyira imádni valóra sikeredett, hogy megállja a helyét a többi ugyanilyen ízesítésű péksütijeim mellett. Sőt, igazából olyan pihepuha és könnyű lett, hogy simán egy lapon lehet említeni a dán fahéjas csigával (ami annak idején kb. verte minden addigi fahéjasomat). Ez már csak azért is klassz, mert ez azt jelenti, hogy azok előtt is villoghatunk vele, akik mereven elzárkóznak a vegán ételektől, vagy azt hiszik, hogy ami kizárólag növényi alapanyagokból van, az nem lehet finom. Egy tálca vegán fahéjas csigával azonban tuti meggyőzhetőek. :D Továbbá, kevesebb pénzből is süthetünk valami igazán finomat. Próbáljátok ki akkor is, ha nem akartok áttérni a vegán életmódra! Garantálom, hogy a fahéjas csiga esetében később sem fog eszetekbe jutni a tojás, a vaj meg a tej. ;)

 


Hozzávalók kb. 20 cm átmérőjű sütőtálhoz (10 darab csigához):


a tésztához:
22 dkg fehér tönkölyliszt
3 dkg kukoricakeményítő
2,5 dkg finomítatlan nádporcukor
½ mk. só
3,5 dkg kókuszzsír
1,5 dl növényi tej (nálam zabtej)
1,5 dkg friss élesztő

a töltelékhez:
3 dkg kókuszzsír
4 dkg finomítatlan nádcukor
1 jó ek. (7 g) őrölt fahéj

a kenéshez:
2,5 dkg kókuszzsír, felolvasztva
2 ½ ek. agávészirup

az öntethez:
6 dkg porcukor vagy finomítatlan nádporcukor
1 mk. vaníliaesszencia
1 ½ ek. növényi tej (nálam zabtej)
1 ek. frissen facsart citromlé


elkészítés:

  1. A tésztához az elmorzsolt élesztőt 1 dkg tönkölyliszttel és egy csipet porcukorral csomómentesre keverjük a fele mennyiségű meglangyosított növényi tejben, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A keményítővel, többi porcukorral, sóval vegyített lisztet összemorzsoljuk a kókuszzsírral, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a többi növényi tejet, és robotgéppel picit lágyabb, de rugalmas tésztává dagasztjuk. Kókuszzsírral vékonyan kikent kelesztőtálba tesszük, és letakarva kb. 1 óra alatt megkelesztjük.
  3. Közben a töltelékhez a kókuszzsírt felolvasztjuk és alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval. Kicsit hűlni hagyjuk.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kissé átgyúrjuk, majd 30x22 cm-es téglalapra nyújtjuk, és a tölteléket egyenletesen elkenjük rajta úgy, hogy a tőlünk távolabbi hosszanti oldala mentén szabadon hagyunk egy kb. 2 cm széles sávot.
  5. A kissé lágy tésztát a hozzánk közelebbi hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, 3 cm széles daraboka szeljük, és a csigákat elrendezzük a sütőpapírral bélelt (vagy kókuszzsírral kikent) sütőtálban/tortaformában, miközben a csigák oldalait körben lekenjük olvasztott kókuszzsírral. Letakarva, huzatmentes helyen 30-40 percet kelni hagyjuk.
  6. A kenéshez a hozzávalókat összemelegítjük, és miután a mázat kicsit hűlni hagytuk, meglocsoljuk vele a megkelt csigákat. Előmelegített sütőben megsütjük, majd tortarácsra tesszük.
  7. Az öntet hozzávalóit alaposan elkeverjük, és a negyedórát hűlni hagyott csigákra csorgatjuk. Így hagyjuk langyosra hűlni. (Kókusztejszínből is készíthetünk hozzá öntetet – lásd a megjegyzésnél –, amivel még utólag is meglocsolhatjuk a csigákat.)

sütési hőfok: 180℃
sütési mód: alul-felül sütés
sütési mód: kb. 30 perc


Megjegyzés:

  • Mivel én a csigákat csak másnap tudtam lefotózni, az öntet – amit még előző nap, frissen kisülve csorgattam rá – addigra beivódott a tésztába, és láthatatlanná vált. Így aztán muszáj volt újabb öntetet készítenem. Ahhoz viszont már kókusztejszínt használtam, mert az sokkal látványosabb, kontrasztosabb, és sokkal inkább hasonlít az amerikai változathoz, aminek ugyebár édes krémsajt van a tetején. Úgyhogy ehhez az utólagos öntethez 0,5 dl kókusztejszínben elkevertem 1 púpozott teáskanál porcukrot – ez látható a fotón –, de ebbe is tehetünk még citromlevet és vanília esszenciát/vaníliás cukrot.
  • Ez a tészta a kókuszzsírnak köszönhetően lágyabb állagú, ezért előfordulhat, hogy szeletelés után a vágás mentén kissé széjjelebb terülnek a rétegek, és emiatt picit nehezebb beleügyeskedni a sütőformába. Ugyanakkor a végeredményt tekintve, a nyers tésztának éppen ilyennek kell lennie. Ennek a lágyságnak köszönhető ui. a kisült csiguszok könnyedsége, puhasága. :)