2016. augusztus 8.

Fokhagymás, lila hagymás és sajtos naan csípős szósszal - egy kirándulás emlékére I.





Ezt a receptet így magában eredetileg nem akartam feltenni a blogra, hiszen naant már nem egyszer sütöttem, és az alapreceptjén kívül két vele készült étel is fent van már a blogon. Aztán mégis úgy döntöttem, hogy helyet szorítok neki, mert azon túl, hogy ezúttal háromféleképpen ízesítettem, túlságosan is hosszúvá tette volna annak az ételnek a leírását, amihez készült. Nevezetesen a tandoori csirke receptjét. Merthogy azzal alkot kerek egészet, legalábbis számunkra. Persze magában is tökéletesen megállja a helyét, és mi így is, úgy is ettük a júniusban Malajziában tett kirándulásunk alkalmával.
A naanhoz egyébként alapból háromféle szószt kínáltak: csípős halszószt, továbbá csicseriborsóból készült mártást, ill. mentaszószt. A sorrend a tetszési index kapcsán is ugyanez volt, ui. míg a halszósz nagyon ízlett – pedig még csak nem is éreztem a halízt –, addig a szerintem csicseriborsós sárga lötyi már kevésbé, a menta pedig egyáltalán nem. Így aztán én rendszerint dupla adag halszószt kértem hozzá. Persze ezt a mártást nem tudtam és a hal miatt nem is igazán akartam házilag előállítani, így aztán a jól bevált magyaros ízű vöröshagymaszószt készítettem el mellé. Az legalább ugyanolyan piros és finom, és abszolút passzol hozzá.
Nem tudnám megmondani, a három ízesítés közül melyik a kedvenc, így hát az egy hét alatt minden alkalommal háromfélét rendeltünk, és itthon is így szoktam készíteni. :) Egyedül a mangólevet nem tudom hozzá prezentálni, mert az itthon nem finom.






Hozzávalók 4 személyre:

Naanhoz (mindháromféléből fél-fél naan/fő):
37,5 dkg búza finomliszt
8 dkg natúr joghurt
1 ek. sütőpor
1 tk. só
8 g friss élesztő
kb. 1,5 dl víz
1 ½ ek. olvasztott vaj
1 egészen kis fej lila hagyma
6 gerezd fokhagyma
6 dkg reszelt sajt (pl. trappista, Pannónia, stb.) vagy 4 lapocska szendvicssajt

Csípős szószhoz:

1 nagy fej vöröshagyma
1 tk. fokhagymakrém
1 ek. őrölt fűszerpaprika (édes-nemes)
1 mk. őrölt kashmiri csili
őrölt fekete bors

1 ek. mangalicazsír
1,5 dl víz

elkészítés:

  1. A naanhoz a liszt közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a vízzel, és beledolgozunk annyi lisztet, hogy híg, nokedli állagú tésztát kapjunk. Letakarva pihentetjük fél órát.
  2. Hozzáadjuk a sót, a sütőport, a joghurtot, és miután lágy tésztává dagasztottuk, liszttel megszórt felületre tesszük, és a tetejét meglocsoljuk az olvasztott vajjal. Letakarjuk a kelesztőtállal, és negyedórát pihentetjük.
  3. Beledagasztjuk a rajta lévő vajat, majd újabb 15 perces pihentetés után 6 egyenlő részre osztjuk, és gombócokká formázzuk. (Mindháromféléből 2-2 lepénykenyerünk lesz.)
  4. A fokhagymás és a lila hagymás lepényekhez a felaprított lila- ill. fokhagymából 1-1 evőkanálnyit a kissé kinyújtott tésztakorongokra szórunk, és óvatosan 22 cm átmérőjű, kb. 3 mm vastag körlapokra nyújtjuk.
  5. A sajtos naanokhoz a tésztagombócokat ellapítjuk, kicsit kinyújtjuk, és a közepükre szórjuk a reszelt sajtot, vagy eltépkedve elosztunk rajtuk 2-2 lapkasajtot. A tésztaszéleket körben felhajtjuk, és középen összecsippentjük. A tésztabatyukat illesztéssel lefelé tesszük a munkafelületre, kissé ellapítjuk, majd kinyújtjuk.
  6. A lepénykenyereket felhevített, zsiradékmentes serpenyőben, közepes lángon, egymás után kisütjük oly' módon, hogy az egyik felüket fedő alatt sütjük. Amikor a tészta már hólyagosodni kezd, és kissé megpirult, megfordítjuk, majd fedő nélkül sütjük készre. (Amíg az egyik sül, az idő alatt kinyújtjuk a következőt. A kész lepényeket letakarjuk konyharuhával, hogy melegen tartsuk.)
  7. A szószhoz a megtisztított vöröshagymát lereszeljük, vagy nagyon finomra aprítjuk, rátesszük a felhevített zsírra, kevés sóval, borssal fűszerezzük és megdinszteljük.
  8. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a fokhagymakrémet, a pirospaprikát, a csilit, majd felöntjük vízzel, és a tűzre visszatéve, fedő alatt puhulásig pároljuk. (Ha a hagymát előzőleg nem reszeltük le, hanem csak finomra aprítottuk, akkor botmixerrel pépesítjük, hogy szósz állagú legyen.) A kész szószt még forrón a lepényekhez kínáljuk.