2021. február 17.

Narancsos gyűrű

 

 



Úgy tűnik, idén a gyúrt tésztás fánkok is szerepet kaptak nálam. :) Ez a recept vajas gyűrű néven a Nova szakácskönyvek sorozat Édességek c. régi receptkönyvemből való, annyi változtatással, hogy naranccsal ízesítettem mind a tésztát, mind pedig a forgatásra szánt cukrot, a mennyiségeket pedig feleztem. Így is bőven elég lett. Eredetileg fahéjat javasolnak, bár a könyvbéli fotón pont, hogy narancsos italpor látható a fánk alatt, és részben éppen ezért választottam én is ezt ízesítésül. Másrészt pedig azért, mert 2 narancsot már minimum 2 hete őriztem a hűtőben, és most jónak láttam legalább a héjukat felhasználni. Ahhoz képest, hogy egyikünk sincs oda a csörögetésztáért, ill. a hozzá nagyon hasonlókért sem, egész gyorsan elkapkodtuk. :D Kekszhez hasonlóan omlós és kissé ropogós állagú a tésztája, sőt szerintem másnap még finomabb is. ;)
Én ezzel búcsúzom az idei fánkszezontól.

 



 

Hozzávalók a fotókon látható mennyiséghez:

Tésztához:
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tk. vaníliás porcukor
1 bio narancs lereszelt héja
1 tojás
4-5 dkg tejföl
22,5 dkg finomliszt
1 dkg vaníliaízű pudingpor (elhagyható)
¾ tk. sütőpor
kókusz- vagy napraforgóolaj a sütéshez

Forgatáshoz:
5 dkg kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
1 narancs lereszelt, megszárított héja


elkészítés:
  1. A vajat habosra keverjük a kétféle porcukorral, beledolgozzuk a tojást, a tejfölt, és belegyúrjuk a pudingporral, sütőporral, reszelt narancshéjjal vegyített lisztet.
  2. A tésztát liszttel hintett felületen 0,5 cm vékony (kb. 25 cm átmérőjű) körlapra nyújtjuk, és gyűrűket szaggatunk ki belőle. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.)
  3. A gyűrűket nem túl forró olajban mindkét oldalukon 3-4 perc alatt (egyszer átfordítva) aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a zsiradékot.
  4. Az előző nap lereszelt és megszárított narancshéjat összekeverjük a cukorral, kávédarálóban 3-4 fordulatnyit őrölünk rajta, majd megforgatjuk benne a még forró fánkokat. Azonnal tálaljuk.

Megjegyzés:
Én kétféle formával szaggattam ki a tésztát: egy 3 és egy 4,5 cm-es kekszkiszúróformával.