2015. július 17.

Sárgabarackos kifli







Nagyon régóta terveztem, hogy én is elkészítem ezt a tetszetős külsejű péksütit. Most jött el az ideje, mert a kánikula után nemrég enyhülést hozott egy hidegfront, és ilyenkor rögtön kelt tésztát kell enni. :D Mivel volt itthon sárgabarackom, így azzal töltöttem meg. Utólag kicsit sajnáltam, hogy csak kis adagot készítettem, mert annyira finom volt, hogy szívesen ettem volna belőle többet is.
Eredetileg téglalap alakúra kell kinyújtani a tésztát, de én a kerek forma mellett döntöttem, és menet közben alakult ki, hogy kifliszerűre hajlítom. Úgyhogy nem is lőttem nagyon mellé. Bár ilyen módon nem pont úgy érvényesül a csíkozás, mint a hagyományos forma esetében, de szerintem így is szépek ezek a csíkoskák. :) Én legalábbis 15 fotót látva róla sem tudom megunni. :D De nincs mese, sürgősen le kell jönnöm a szerről! :D :D






Hozzávalók 6 darabhoz:

Tésztához:
30 dkg liszt
5 dkg cukor
¼ mk. só
1 egészen kis tojás
3 dkg vaj
1,7 dkg friss élesztő
1,5 dl tej
1 ek. vaj a kenéshez

Töltelékhez:
30 dkg sárgabarack (tisztítva, magozva mérve)
5 dkg cukor
2 ek. citromlé
1,5 dkg étkezési keményítő
1 dkg vaj
1,5 dl víz

Tálaláshoz:
porcukor

elkészítés:

  1. A liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, simára keverjük egy kevés langyos tejjel, 1 dkg cukorral, egy kis liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, a felvert, szobahőmérsékletű tojást, a többi tejet, a langyosra hűlt vajat, és könnyű tésztává dagasztjuk. Letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  3. A töltelékhez a meghámozott barackokat feldaraboljuk, 1 dl vízben a citromlével együtt felforraljuk, majd folyamatosan kevergetve besűrítjük a maradék vízben csomómentesre dolgozott keményítővel. A tűzről lehúzva beledolgozzuk a vajat, és teljesen kihűtjük.
  4. A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, gombócokká formázzuk, 10 perc pihentetés után lisztezett deszkán mindegyiket 18 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk.
  5. A közepükre halmozzuk a puding állagú tölteléket, és a tőle jobbra lévő tésztarészt éles késsel ujjnyi széles csíkokra vágjuk.
  6. A tölteléktől balra lévő, egyben maradt részt a töltelékre hajtjuk, majd tovább gurítjuk a csíkozott részre, és kiflihez hasonlóan meghajlítjuk. Megfordítjuk, hogy a csíkok felül legyenek.
  7. A töltött süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymástól távolabb, és letakarva további fél órát kelesztjük.
  8. Előmelegített sütőben pirosra sütjük, majd a kész kiflik tetejét még forrón megkenjük olvasztott vajjal. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc

Tipp:
Barackkrém helyett kockára vágott sárgabarackkal is meg lehet tölteni a kiflit.

























Ihletadó recept: Jáde konyhája