2017. október 28.

Birsalmás túróalagút







A telkünkön van egy nagyon beteg, göcsörtös törzsű birsalmafa. Az ágait belepte valami száraz, mohaszerű kórság, a levelei pedig pöttyösek. Nem permetezzük, mert eleve semmilyen növényt nem mérgezünk kemikáliákkal. Mégis évről-évre viszonylag sok gyümölcsöt hoz. :)
Régóta mondogatjuk, hogy ki kellene vágni szegény fát, mégse vitt rá eddig a lélek, hogy meg is tegyük. Pedig egyikünk sincs oda a birsalmáért. Tavaly mégis készítettem egy birsalmás sütit, amit kizárólag én ettem meg, mert a családban senki másnak nem ízlett igazán. Anya megette, de közölte, hogy a birsalma miatt nem a kedvence az egyébként nálunk is közkedvelt almás béles.
Idén apukám kapta meg a birstermés javát, én pedig megmentettem belőle magamnak kb. 3 kg-ot. A gyümölcs egy egészen kis hányadából készült most ez a finom sütemény, amit csodák-csodájára ezúttal mindenki szeretett, úgyhogy nem kell szégyenkeznem amiatt, hogy ez a süti lett idén a 100. bejegyzés a blogon. :)








Hozzávalók 30x11x5 cm-es őzgerincformához:

Tésztához:
20 dkg fehér tönkölybúzaliszt
1 dkg holland kakaópor
1 mk. sütőpor
5 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 tojássárgája
kb. 4 dkg tejföl

Töltelékhez:
30 dkg birsalma (tisztítva mérve)
½ lime leve és reszelt héja
2 dkg Bourbon vaníliás cukor
2 dkg kandírozott narancshéj
25 dkg túró
7 dkg porcukor
1 nagyobb tojás
4 dkg tönkölybúzadara

Tetejére:
10 dkg ét tortabevonó
1 ek. napraforgóolaj
2 dkg pirított mandula
2 dkg kandírozott narancshéj

elkészítés:
  1. A tésztához a kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, beletesszük a porcukrot, a tojássárgáját, és a tejfölt is hozzáadva összeállítjuk a tésztát. Folpackba csomagolva 30 percig hűtőben pihentetjük.
  2. A tésztát lisztezett felületen 30x28 cm-es téglalappá kinyújtjuk, majd levágunk belőle egy 30x17 cm-es darabot, kibéleljük vele a kivajazott, liszttel beszórt őzgerincformát, és villával több helyen megszurkáljuk. A kisebbik tésztalapot félretesszük. (Ha a tészta közben túl lággyá válna, a sütőformát nejlonzacskóba húzva hűtőbe tesszük.)
  3. A töltelékhez a megtisztított birsalmát apró kockákra vágjuk, lábasba tesszük, ráfacsarjuk a lime levét, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. A gyümölcsöt puhára főzzük, majd leszűrjük és összekeverjük a vaníliás cukorral, valamint a kandírozott narancshéjjal.
  4. A tojássárgáját habosra kavarjuk a porcukorral, alaposan elkeverjük a túróval, hozzáadjuk a búzadarát, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét és a gyümölcsöt. A tésztával bélelt formába öntjük, elsimítjuk és befedjük a félretett tésztával.
  5. Előmelegített sütőben készre sütjük, majd a süteményt a formában hagyva, teljesen kihűtjük. Kiborítjuk a formából, bevonjuk a vízgőz fölött megolvasztott, olajjal kevert étcsokoládéval, és durvára darabolt, pirított mandulával, valamint aprított, kandírozott narancshéjjal díszítjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 40 perc