2019. november 3.

Birskrémes-mazsolás csiga






 
Idén nagyon kevés birsalmánk termett, annak is a jó része lepotyogott a fáról, és a kukacok martalékává vált. Épp csak annyit tudtam megmenteni, ill. leszedni a fáról, hogy elég legyen 2 édességhez, és még Anya is kapjon belőle annyit, hogy lekvárt főzhessen belőle.
Jó rég nem készítettem édes péksüteményt, ezért most sort kerítettem rá. Utólag úgy látom, hogy egy kicsit többet is agyalhattam volna, hogy milyen alakúra csináljam, hiszen annyiféle szépséges formázási technikát megismertem már a netről, de sajna megint a lustaság győzött, és ez az unalmas csigaforma kerekedett ki belőle. :D Az élvezeti értékéből persze ez mit sem vont le. :)






Hozzávalók 24-26 darabhoz:

Tésztához:
50 dkg finomliszt
10 dkg cukor
1 mk. só
10 dkg vaj
1 tojássárgája
2,5 dkg friss élesztő
kb. 2,5 dl tej

Töltelékhez:
35 dkg birsalma (magház nélkül mérve)
1 ½ citrom leve
1 tk. méz
5 dkg fehérítetlen nádcukor
1,5 dkg vaj
10 dkg tejföl
1 dkg étkezési kukoricakeményítő
2 tojássárgája
1 ek. vaníliapaszta
10 dkg mazsola

Tetejére:

4 ek. tej
2,5 dkg cukor + egy kevés a szóráshoz

elkészítés:

  1. Az élesztőt simára keverjük 1 dl langyos tejjel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A cukorral, sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját, a felfutott élesztőt, és a többi tejjel összeállítjuk a tésztát. Megdagasztjuk, majd kivajazott tálba tesszük, és letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  3. Az alaposan lesúrolt birsalmát negyedeljük, magházát kivesszük, és a gyümölcsöt héjastól felkockázzuk (ha foltos a héja, meghámozzuk). Meglocsoljuk 1 citrom levével, és mézzel ízesített, forrásban lévő vízbe téve, félpuhára főzzük. Leszűrjük.
  4. 2,5 dkg cukrot serpenyőbe szórunk, kis lángon (keverés nélkül) világosra karamellizáljuk, majd hozzákeverjük a vajat, és rátesszük a főtt birsalmát. Néha megkeverve, addig pároljuk, hogy egy kis pírt kapjon, majd felöntjük kb. 1 dl vízzel. Kissé elforraljuk a levét, majd botmixer poharába átszedve pürésítjük. Teljesen kihűtjük.
  5. A tojássárgáját kikeverjük a tejföllel, a keményítővel, a vaníliapasztával, és beledolgozzuk a birspürét. Cukorral, citromlével utánaízesítjük.
  6. A megkelt tésztát kétfelé vesszük, és mindkét darabot meggömbölygetjük. Letakarva, 10 percet pihentetjük.
  7. A cipókat lisztezett felületen 40x30 cm-es téglalapokra nyújtjuk, mindkettőt megkenjük a birskrémmel, rászórjuk a mazsolát, és a hosszabbik oldaluknál fogva feltekerjük. 3 cm vastag szeletekre vágjuk.
  8. Az alján és az oldalán is kivajazott, kapcsos tortaformába rakosgatjuk, egymástól távolabb. Körben a csigák oldalát is megkenjük olvasztott vajjal. Letakarva, 20 percet kelesztjük.
  9. A tetejüket bőségesen lekenjük langyos, cukros tejjel, meghintjük kevés kristálycukorral, és előmelegített sütő középső részében megsütjük. A sütőből kivéve, rögtön lekenjük a megmaradt cukros tejjel, és tortarácsra szedve hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc


Tipp:
A csigákat sütőpapírral bélelt gáztepsiben is megsüthetjük. Ha nem akarjuk, hogy összekeljenek, süssük 2 tepsiben. Ebben az esetben a tenyerünkkel kissé nyomjuk le a péksütiket, majd kelesszük meg. A sütési idő pár perccel megrövidülhet.

Megjegyzés:
Tapasztalatom szerint puhábbra sül a csiga, és a töltelék is jobban érezhető, ha formában sütjük, vagy ha csak 1 tepsibe sorakoztatjuk az összeset, hogy össze tudjanak kelni. Viszont magában sütve tetszetősebb. :D