2012. november 20.

Sós túrós-sajtos palacsinta csőben sütve





Szeretem a palacsintát, akár édes, akár sós. Egy időben futószalagon sütöttem, és hol így, hol úgy készítettem el. Fogalmam sincs, mikor csináltam utoljára, de úgy dereng, hogy kb. 1 éve. Valahogy elfelejtődött. A minap ráeszméltem, hogy nincs ez így jól, ezért nekiálltam, és ez a sós változat lett belőle. Ha palacsintát sütök, én többnyire nem édes töltelékkel eszem, hanem tejfölös-sajtosan, de most ki kellett találnom valamit a hűtőben gubbasztó túró felhasználására. Meg kell mondjam, számomra szoba-hőmérsékletűre hűlve a legfinomabb. A Kutyánszki mindössze 3 darabot evett – nem kedvence a palacsinta, így én puszilhattam be a javát. Eltartott 2 napig.
A fotózáshoz pedig felavathattam az új piros étkészletet, amit szülinapomra kaptam.

Hozzávalók 14 palacsintához:

Palacsintához:
1 nagy tojás
30 dkg finomliszt
5 dl tej
1,5 dl víz
1 tk. só
1 mk. cukor
2 ek. napraforgóolaj + a sütéshez

Töltelékhez:
50 dkg túró
30 dkg 20%-os tejföl
20 dkg trappista vagy füstölt sajt
4 ek. szárított metélőhagyma
1 tk. só

Tetejére:
2-3 ek. tejföl + 1 tojássárgája

elkészítés:

  1. A sóval ízesített felvert tojást egy kis liszttel és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet és a tejet. Végül hozzáadjuk az olajat. Az átlagosnál egy kicsit sűrűbb palacsintatésztát letakarva fél órát pihentetjük.
  2. A palacsintasütő serpenyőben 1-1 teáskanálnyi olajat hevítünk, és egymás után kisütjük a palacsintákat.
  3. A töltelékhez a túrót villával összetörjük, elkeverjük a tejföllel, sózzuk, majd hozzáadjuk a metélőhagymát és a reszelt sajtot.
  4. A kész palacsinták közepére púpozott evőkanálnyi tölteléket halmozunk, kissé elkenjük, majd a palacsinta széleit jobbról és balról a töltelékre hajtjuk. Feltekerjük.
  5. A töltött palacsintákat vékonyan kiolajozott hőálló tálba rendezzük, a tetejüket megkenjük a tojássárgájával elkevert tejföllel, és előmelegített sütőben készre sütjük.
sütési hőfok: 180⁰C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 30 perc