2014. május 23.

Sajtos-túrós gombagolyó





A Kutyával van 1-2 érdekes szokásunk, pl. az, hogy bizonyos ételeket napokon keresztül képesek vagyunk enni anélkül, hogy megunnánk. Pl. a túrógaluska vagy a szendvics is ilyen étel, sőt a sajtos-túrós puffancsot is minimum 3 egymást követő napon szoktam elkészíteni, hogy aztán megint feledésbe merüljön egy időre. Ez utóbbi étel épp mostanában is legalább 3 alkalommal asztalra került. De még mindig maradt egy kis túróm. :D Hiába, nálunk az szinte sosem fogy el, mert rendszerint annyit bespájzolok belőle. Szóval maradt egy kevés, és úgy gondoltam, megbolondítom valamivel, hogy olyan is legyen, de közben picit más is, mint amit eddig megszoktunk. Pontosabban ez csak a Kutyának készült, mert ugyebár gomba van benne, amitől számomra ehetetlenné válik.
A gomba tartalmasabbá tette a jól megszokott puffancsot, és nem kellett hozzá más köret, csak egy kis friss saláta. Persze ehetjük köret nélkül, valamilyen mártogatóval is.






Hozzávalók 15 darabhoz:

20 dkg konzerv csiperkegomba
12,5 dkg tehéntúró
12,5 dkg trappista sajt
1 tojás
4-5 ek. liszt
1 fej vöröshagyma
őrölt fekete bors
Provence-i fűszerkeverék

1 csapott ek. mangalicazsír
napraforgóolaj

elkészítés:
  1. A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és a zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk az alaposan lecsepegtetett, felaprított gombát, és pár perc alatt összesütjük. Teljesen kihűtjük.
  2. A tojást felverjük, megfűszerezzük és elkeverjük a túróval. Belereszeljük a sajtot, hozzáadjuk a hagymás gombát, a lisztet, és alaposan összedolgozzuk (ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet).
  3. A masszából nedves kézzel diónyi golyókat formázunk, és 2 ujjnyi mély, forró olajban minden oldalukon pirosra sütjük. Papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a fölösleges zsiradékot, majd tálaljuk.