2013. augusztus 12.

Magyaros „pizzanyelvek” - az abszolút kedvenc



 

Miután a sajttal töltött szélű kis pizzáimon is leteszteltem az új sütőnket, megtáltosodtam, és semmi sem állíthatott meg abban, hogy megpróbáljam reprodukálni a kedvenc magyaros pizzánkat, amit elég sűrűn rendelünk egy közeli étteremből. A pizzatészta már jól vizsgázott a napokban, most csak annyit változtattam rajta, hogy kevés tejet is tettem bele. A mártást eddig még nem sikerült olyanra főzni, ami hasonlít az általunk annyira szeretetthez, de most ismét nekifogtam, hátha ezúttal csoda történik – a végeredményt pedig magam sem akartam először elhinni. Amikor a Kutyafül lenyelte az első falatot, elkerekedett szemekkel rám nézett, és fátyolos tekintettel közölte, hogy soha többet nem rendelünk pizzát, mert ez a mostani szerinte bizony lekörözi az éttermit. Minden nagyképűséget félretéve, én is osztom a véleményét, el is csodálkoztam rajta, hogy valóban eltaláltam az ízeket. Nagyon jót ettünk belőle, ajánlom is mindenkinek, aki rajong a magyaros + puha tésztájú pizzáért.




Hozzávalók 4 kis pizzához:

Tésztához:
25 dkg finomliszt
1,5 dkg friss élesztő
1 dl langyos víz
0,5 dl langyos tej
1 tk. cukor
1 tk. só
1,5 ek. olívaolaj

Mártáshoz:
2 ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma (kb. 15 dkg)
4 nagy gerezd fokhagyma
10 dkg sűrített paradicsom
1 púpozott ek. ketchup
1 mk. csípős vagy édes Piros Arany, vagy 1 tk. darált, nyers paprika
1 tk. oregánó
1 mk. bazsalikom
1 mk. rozmaring
½ mk. őrölt babérlevél
őrölt fekete bors
1 tk. cukor (elmaradhat)

1 dl víz

Feltéthez:
10 dkg (csípős) szalámi
20 dkg reszelt sajt (nálam füstölt)
1 kis szál hegyes erős paprika
4 szelet pácolt, füstölt császárszalonna
½ fej lila hagyma (kis méretű)

elkészítés:

  1. A tésztához a langyos tejjel kevert cukros vízben simára keverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval vegyített liszthez hozzáadjuk az olívaolajat, a felfuttatott élesztőt, és lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. A mártáshoz a hagymát lereszeljük, a fokhagymát áttörjük és a felhevített olívaolajon megdinszteljük.
  4. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a ketchupot, a Piros Aranyat, megfűszerezzük, felöntjük a vízzel, és mártás állagúra főzzük.
  5. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, 4 egyenlő részre osztjuk, 10 perc pihentetés után enyhén lisztezett felületen 18x10 cm-es, ovális formára nyújtjuk, és mindegyiket megkenjük 1-1 jó evőkanálnyi mártással. (Ami kimarad, felhasználhatjuk pl. melegszendvicsre.)
  6. A megtisztított, félbevágott lila hagymát és a hegyes erős paprikát vékonyra szeljük. A bacont felcsíkozzuk.
  7. A tésztát megpakoljuk a szalámival, megszórjuk sajttal, elrendezzük rajta a paprika- és a baconszeleteket, és előmelegített sütőben készre sütjük. Lila hagymával díszítjük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 10 perc


Tipp:
Aki jobban kedveli az olasz típusú, ropogósabb tésztájú pizzát, az válassza a villanysütő pizzasütés funkcióját.