2017. augusztus 25.

Málnás parfé







Ha úgy vesszük, csináltam már parfét korábban is, sőt igazából mindig parfé jellegű fagyikat szoktam gyártani. Ráadásul többnyire alumínium sütőformában fagyasztom. Csak épp nem bélelem ki folpackkal, és nem borítom ki belőle, hogy szeletelhető legyen, hanem csak úgy gombócozom. Most először azonban a fenti módon készítettem, és egyben tálaltam fel, friss gyümölccsel díszítve. :)
Bevallom, elsőre kicsit elbénáztam a szinte elbénázhatatlant, ui. a formát nem béleltem ki folpackkal – azt gondoltam ui., hogy ha pár pillanatra forró vízbe mártom, akkor majd szépen kicsusszan belőle a jégkrém. Hát erre nem benne maradt?! :D Hiába ütögettem, hiába kocogtattam és feszegettem, csak nem akart engedelmeskedni. Végül feladtam, és miután odalett a szép mintázat, és a krém eléggé megolvadt ahhoz, hogy széttrancsírozhassam, adtam még hozzá egy kis tejszínhabot. Erre csak azért volt szükség, mert eredetileg kekszes alapja lett volna a parfénak. Mivel a desszert szinte teljesen kiolvadt, a kekszes részt már nem akartam újra elosztani a krémen, majd ismét lefagyasztani. Amúgy sem lett volna gusztusos már, mert az olvadt fagyi belerakódott a kekszalap réseibe. Úgyhogy szükség volt egy kis plusz tejszínhabra, hogy pótoljam a keksz helyét. :D
A málnalekvárt sem a parfé belsejébe akartam rejteni, hanem öntetként szerettem volna mellé tálalni vagy a desszert tetejére csorgatni. Végül egy ilyen piros alagút lett belőle, és még örültem is, hogy emellett a megoldás mellett maradtam. Hiába, na, sokszor épp az elpuskázott kísérletekből sülnek ki a legjobb dolgok – nyár lévén ezúttal persze sütés nélkül. :D Nem utoljára készítettem. :)






Hozzávalók 33x9x5 cm-es őzgerincformához:

Krémhez:
30 dkg málna
25 dkg mascarpone
25 dkg tejszínhab
15 dkg tejföl (20% zsírtartalmú)
6 dkg porcukor
5 dkg kristálycukor

Díszítéshez:
friss málnaszemek
citromfűlevélkék

elkészítés:
  1. A krémhez a málnát 5 dkg cukorral addig főzzük, hogy kissé besűrűsödjön, és kb. 25 dkg legyen. Szűrőkanálba öntve átpasszírozzuk, majd teljesen kihűtjük.
  2. A mascarponét simára keverjük a tejföllel, a tejszínhabbal, a porcukorral, majd hozzádolgozunk 10 dkg málnalekvárt.
  3. A krém felét a folpackkal bélelt formába öntjük, elsimítjuk, majd a közepén, kb. 2 cm széles sávban elosztjuk a többi málnalekvárt, és befedjük a krém másik felével. Folpackkal letakarva néhány órára mélyhűtőbe tesszük.
  4. A desszertet tálalás előtt kivesszük a fagyasztóból, negyedórát állni hagyjuk, majd ráhelyezünk egy tálcát, és átfordítjuk. A formát leemeljük és lehúzzuk róla a folpackot.
  5. A desszert tetejét málnaszemekkel és citromfűlevélkékkel díszítjük és tálaljuk.












A recept a Kifőztük gasztromagazin augusztusi számában is megjelent.