2014. június 16.

Zöldségragu barna rizzsel (vegán)






Hús nélküli ragut, ill. barna rizst még nem készítettem. Most mindkettőnek eljött az ideje. Nem is hittem volna, hogy ez lesz az az étel, amiben a gombát képes leszek megenni, legalábbis 2-3 falat erejéig. :D A Kutyánszkinak ráadásul nagyon ízlett ez a ragu, szóval biztos nem utoljára készült. A rizs már más kérdés, mert én egyrészt amúgy sem vagyok oda érte, másrészt ez a barna változat még kicsit szokatlan mindkettőnk számára. Sebaj, majd megbarátkozunk vele! :)






Hozzávalók 3-4 személyre:

Raguhoz:
20 dkg fehér csiperkegomba
20 dkg sárgarépa
10 dkg zöldpaprika
10 dkg pritaminpaprika
5 dkg újfokhagyma szára vagy póréhagyma
1 fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
bazsalikom
kakukkfű
oregánó

2 ek. olívaolaj
3 dkg zabpehelyliszt/rozsliszt

Körethez:
20 dkg előgőzölt barna rizs
zöldségalaplé

3 ek. olívaolaj

elkészítés:

  1. A vöröshagymát, a paprikákat és a gombát felaprítjuk. A megpucolt répát gyufaszál vékonyságúra vágjuk. Az újfokhagyma száráról eltávolítjuk a felső réteget, majd hosszában vékony csíkokra vágjuk. A fokhagymát áttörjük.
  2. A vöröshagymát az olajon kissé megpirítjuk, hozzákeverjük a fokhagymát, és hozzáforgatjuk a zöldségeket. Megfűszerezzük és felöntjük 3-3,5 dl vízzel. Fedő alatt félpuhára pároljuk, majd fedő nélkül készre főzzük. (Ne főzzük szét a zöldségeket!)
  3. A lisztet kevés vízzel simára keverjük és besűrítjük vele az ételt.
  4. A rizst másfél evőkanál olívaolajon kicsit átpirítjuk, megsózzuk, felöntjük annyi alaplével, ami a rizs mennyiségének a kétszeres, és fedő alatt puhulásig főzzük. Ha nem főtt meg teljesen, akkor elzárjuk alatta a lángot, és lefedve hagyjuk, amíg meg nem puhul.
  5. A maradék olívaolajat felhevítjük, megfuttatjuk rajta a rizst, majd a raguval együtt tálaljuk.