2013. március 12.

Édesburgonya hagymával sütve





Nagyon kedvelem Borbás Marcsi Gasztroangyal című műsorát; a neten követem nyomon az adásokat. Az egyik részben a batátáról, más néven édesburgonyáról volt szó. Mivel évek óta szeretném megkóstolni ezt a zöldségfélét, a műsor duplán felkeltette az érdeklődésemet a batáta iránt.
Kicsi korom óta imádom az édeskés ízű krumplit, ami csak akkor olyan különleges ízű, ha picit megcsípi a fagy, de az még nem okozott benne akkora kárt, hogy megfeketedjen. Gondoltam, a batáta a fagycsípte krumplihoz hasonló ízű lehet. Anya nemrég vett is 2 darabot a közeli zöldségesnél, és egy vasárnapi ebéd alkalmával el is készítette. Húúú, nagyon ízlett, és nem véletlenül sejtettem én, hogy hasonlatos az édeskés Cleopatra krumplihoz. Sajnos fenemód sokba kerül - kilója a fent említett zöldségesnél már 1250 Ft! Szerencsére az egyik szupermarketben épp akciós volt, így 500 Ft-ért jutottunk hozzá 1 kilóhoz. Kicsit kevesebb, mint a feléből született meg ez a nagyszerű köret. Bevallom, engem ízre nagyon emlékeztet a fűszeres sárgarépámra, amit éppen így szoktam elkészíteni. Igazából a fotót elnézve még azt sem lehet megmondani róla, hogy ez batáta, mert így zsülienre vágva eléggé répaszerű. Anyáé valahogy édesebb volt, de ez bizonyára édesburgonyája válogatja, mivel elég sokféle létezik belőle. Ja, és nekem egyáltalán nem hasonlít a sült tökre – még jó, mert akkor nem enném meg.
A batáta egyébként nem krumpliféle, hanem a hajnalka családjába tartozó, magas rosttartalmú zöldség. Egy közepes méretű darab egy napra elegendő A és C valamint tartalmaz, csakúgy mint káliumot, magnéziumot, rezet és mangánt.
Nem tanácsos hűtőben tárolni, mert a benne lévő cukor +10°C alatt keményítővé alakul. A meghámozott batátát felhasználásig ajánlatos vízbe tenni, különben oxidálódik. A szeleteléshez pedig semmi esetre se használjunk régi vas kést, mert a zöldség hamar megfeketedik.
Az édesburgonyából készült püré kifejezetten ajánlott kismacs...., akarom mondani kisbabáknak. :D




 
Hozzávalók 2-3 személyre:

2 édesburgonya (kb. 35 dkg)
1 nagy fej lila hagyma
4 gerezd fokhagyma
Provence-i vagy Toscana fűszerkeverék (ezek hiánya esetén oregánó, bazsalikom, kakukkfű, majoránna)

őrölt fekete bors
kb. 1 dl olívaolaj

elkészítés:

  1. Az édesburgonyát meghámozzuk, vékony csíkokra vágjuk.
  2. A megtisztított lila hagymát félbevágjuk, vékonyra szeljük és szálaira szedjük. A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.
  3. Az előkészített zöldségeket megsózzuk, megfűszerezzük, meglocsoljuk az olívaolajjal, és alaposan összeforgatjuk.
  4. Hőálló tálba vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és előmelegített sütőben puhulásig sütjük.
sütési hőfok: kb. 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc


Megjegyzés:
Ezt a köretet akár húsok töltelékeként is használhatjuk, pl. így.
 
Forrás: Bionaturline






A recept a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában is megjelent.