2018. április 10.

Zöldséges quiche







Ez a pite abszolút a maradék megmentésére készült, és igazából a véletlen, vagy inkább az én figyelmetlenségemből kifolyólag. Történt ui., hogy gyors leveles tésztát szerettem volna készíteni, ám kissé elkalandoztam, és véletlenül tojás is került a tésztába. :D Így már inkább pitetészta lehetett volna csak belőle, de a liszt és a vaj mennyisége a leveles tésztáméhoz, ill. az adott sütőforma méretéhez volt beállítva. Pitetésztának így tehát túl vajas és túl lágy volt, ezért egy kis lisztet kellett még hozzágyúrnom. Persze így sem pont olyan, ahogyan én általában a pitét készítem, de már nem volt visszaút. Gondoltam, lesz ami lesz, csak nem fogom kidobni. Utóbb kiderült, hogy jól tettem. :) Az előkészített tészta aztán 1 napra a hűtőbe költözött, mert aznap juszt is leveles tésztát, pontosabban rétest akartam sütni. :D Ahhoz pedig felhasználtam a hűtőben található maradékok nagy részét. A tölteléknek való, maradék alapanyag kisebbik részét pedig felhasználtam másnap a már kész pitetésztához. Így lehet az, hogy a korábbi réteslepény és ez a pite nagy százalékban hasonlít egymáshoz, mégis más. :) Bár kissé idegenkedem a nagyon vajas tésztáktól, de ez a quiche mégis nagyon ízlett nekem, és készen mégse tűnt túl zsírosnak. :)






Hozzávalók 24 cm átmérőjű pitesütőformához:

Tésztához:

17 dkg fehér tönkölybúzaliszt

3 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

15 dkg vaj

1 csapott mk. só

½ tojás

1-2 ek. víz


Töltelékhez:

1 vöröshagyma
1 lila hagyma
½ póréhagyma
1 bocskor- vagy kaliforniai paprika
½ doboz konzerv kukorica
5 dkg füstölt sonka vagy maradék sült hús (elmaradhat)
6 dkg Camambert sajt
Toscana fűszerkeverék (vagy bazsalikom, oregánó, majoránna, kakukkfű, rozmaring, zsálya, borsikafű)
őrölt fehér bors

1 ek. mangalicazsír
3 tojás
20 dkg 20%-os tejföl

elkészítés:

  1. A sóval vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, majd hozzáadjuk a felvert tojás felét, a vizet, és tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
  2. A töltelékhez a hagymákat félbe-, majd vékony szeletekre vágjuk, és a kis kockákra szelt paprikával együtt a felforrósított zsíron megdinszteljük. Közben megsózzuk.
  3. Hozzákeverjük a felaprított pórét, fél percig sütjük, majd elzárjuk alatta a lángot, és beleforgatjuk a kukoricát. A fűszerkeverékkel, valamint őrölt borssal ízesítjük, és hűlni hagyjuk.
  4. A felvert tojásokat alaposan elkeverjük a tejföllel, és a zöldségraguhoz dolgozzuk.
  5. A lehűtött tésztát lisztezett felületen kb. 30 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk és kibéleljük vele a pitesütőformát. A felületét villával több helyen megszurkáljuk.
  6. A sütőformán túlmagasodó tésztaszélt késsel körben levágjuk, összegyúrjuk, és akkorára nyújtjuk, hogy elkészíthessük belőle a tésztarácsot. (Nekem kevés tésztám maradt ki, ezért nem tudtam keresztben berácsozni a pitét, ezért csak egy irányban mennek a sávok. :D)
  7. A tölteléket a zsemlemorzsával behintett tésztakorárba öntjük, és a tetején elosztjuk a kis darabkákra vágott sonkát és a sajtot. Kanál hátával kissé lenyomkodjuk.
  8. A pitét előmelegített sütőben megsütjük, majd kicsit hűlni hagyjuk és felszeleteljük. Friss zöldségekkel vagy savanyúsággal együtt tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 35 perc